SAD povlači vojnu pomoć Mijanmaru zbog egzodusa Rohinja

Više od 600.000 pripadnika ove manjinske muslimanske etničke grupe pobjeglo je od nasilja (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su da povlače vojnu pomoć jedinicama i oficirima iz Mijanmara, umiješanim u nasilje protiv manjinskih Rohinja muslimana koje je izazvalo egzodus ogromnih razmjera i humanitarne krize.

U objavi kaznenih mjera glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izrazila je veliku zabrinutost SAD-a zbog nedavnog razvoja događaja u mijanmarskoj državi Rakhine i zbog “nasilnog, traumatičnog zlostavljanja koje su pretrpjele Rohinje i druge zajednice”, prenosi AFP.

Dodala je da je neophodno da odgovaraju svi koji su umiješani u zločine.

Stotine hiljada izbjeglica

Američki državni sekretar Rex Tillerson ranije je izjavio da SAD smatra da je vojno rukovodstvo Mijanmara odgovorno za događanja u toj azijskoj državi.

On je rekao da, ako se ispostavi da su izvještaji o zločinima nad Rohinja muslimanima u Mijanmaru tačni, onda odgovorni trebaju odgovarati.

Više od 600.000 pripadnika ove manjinske muslimanske etničke grupe pobjeglo je od nasilja u sjevernoj mjanmarskoj državi Rakhine od augusta, čime je ukupan broj Rohinja izbjeglica u Bangladešu porastao na približno 900.000, uključujući one koje su pobjegli prije posljednjeg talasa nasilja.

Izvor: Agencije