Oglasi

SAD: Povlačenje osoblja iz Havane zbog 'akustičnih napada'

SAD bi s Kube povukao članove osoblja koji nisu od ključnog značaja i porodice diplomata, kao odgovor na incidente.
Kuba, Hvana, SAD, Veleposlantvo, AmbasadaDvadesetak službenika Ambasade SAD-a ili članova njihovih porodica žalilo se na oštećenje sluhaReuters

Sjedinjene Američke Države rade na planu za smanjenje osoblja američkog veleposlanstva u Havani, kao odgovor na još nerazjašnjene incidente u kojima je narušeno zdravlje nekim njihovim tamošnjim diplomatima, navode američki i kongresni dužnosnici.

Prema planu State Departmenta, čija se izrada privodi kraju i koji bi mogao biti objavljen idućih dana, SAD bi s Kube povukao članove osoblja koji nisu od ključnog značaja i obitelji diplomata, navode isti, neimenovani izvori, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Neizvjesno je, međutim, hoće li povlačenje biti dobrovoljno ili prisilno, a jedan je američki dužnosnik rekao da se pojedini detalji plana još razrađuju.

Službenici se žalili na oštećenje sluha

Dvadesetak službenika veleposlanstva SAD-a u Havani ili članova njihovih obitelji žalilo se na oštećenje sluha izazvano tzv. "zvučnim" napadima i mnogi od njih morali su se vratiti u Ameriku na liječenje.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez prenio je prije dva dana američkom državnom tajniku Rexu Tillersonu da Vlada Kube nema nikakve veze s neobjašnjivim "napadima" na zdravlje američkih diplomata, dodajući da Havana još nema dokaze kako bi objasnila što se dogodilo.

Na sastanku u Washingtonu, održanom na zahtjev Kube i prvom na toj razini od stupanja na dužnost Donalda Trumpa, Tillerson je naglasio da je Kuba odgovorna zaštititi diplomate na svojem teritoriju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.