SAD potvrdio hapšenje novinarke iz Irana, ali u formi svjedoka

Marzieh Hashemi je uhapšena nakon što je doputovala u St. Louis (AP)

Američki federalni zvaničnici potvrdili su da je iranska novinarka američkog porijekla Marzieh Hashemi uhapšena u nedjelju na aerodromu u St. Louisu, ali samo kao svjedok, te da neće biti optužena ni za kakvo krivično djelo.

Hashemi se u Washingtonu dva puta pojavila pred sudijom distrikta i dodijeljen joj je advokat.

Zvaničnici američke vlade kaću da očekuju da Hashemi bude puštena na slobodu odmah nakon što svjedoči pred velikom porotom, a nije pojašnjeno o kojem se slučaju radi, niti koliko će trajati to svjedočenje.

Savezni zakon dozvoljava sudijama da narede hapšenje svjedoka u slučaju da je on važan za slučaj, i ako nema garancije da će se on odazvati običnom sudskom pozivu. Nakon toga, on se pušta na slobodu.

„Mi se nadamo da će ona izaći na slobodu ove sedmice. Čekamo nove informacije“, rekao je novinarkin sin Hossein Hashemi.

Uhapšena u St. Louisu

Marzieh Hashemi, koja radi za iranski kanal na engleskom jeziku Press TV, u nedjelju je uhašena od strane službenika FBI-a u St. Louisu, gdje je snimala dokumentarni film „Crni životi su važni“, a prije toga je bila u New Orleansu u posjeti rodbini, tvrdi njen sin.

Nakon toga je prebačena u Washington i od tada je iza rešetaka.

Hashemi, kojoj je 59 godina, američka je državljanka. Rođena je pod imenom Melanie Franklin, a promijenila je ime nakon što je prihvatila Islam.

U SAD dolazi jednom godišnje da posjeti porodicu.

Hossein Hashemi rekao je da je poziv za svjedočenje došao i njemu, njegovom bratu i njegovoj sestri.

Izvor: Agencije