SAD: Postavljeni temelji za izolaciju prijestolnice ISIL-a

Hollande upozorava da borci ISIL-a iz Mosula bježe u Raqqu (AP)

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama postavlja temelj za izolaciju Raqqe, koja je uporište grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, rekao je američki ministar odbrane Ashton Carter.

“Već smo sa našim partnerima počeli postavljanje temelja za izolaciju Raqqe”, rekao je Carter nakon sastanka ministara odbrane koalicije u Parizu, gdje je bilo govora o tome šta će biti nakon planiranog osvajanja Mosula u Iraku iz ruku ISIL-a, prenosi Srna.

On je kazao da očekuje da će se ofanziva na ISIL u gradu Mosulu preklopiti s bitkom za Raqqu.

Potpomognute zračnom kampanjom saveznika predvođenih SAD-om, iračke snage već devet dana napreduju prema Mosulu u ofanzivi kojom žele protjerati ISIL što se već nazire kao najveća vojna operacija u Iraku u zadnjih deset godina.

Dugotrajna kampanja

Sama kampanja mogla bi trajati sedmicama ili čak mjesecima.

“Da, bit će preklapanja i to je dio našeg plana i na to smo spremni”, rekao je Carter.

Carter i ministri odbrane iz dvanaest zemalja prisustvovali su razgovorima održanim sedam dana nakon što su iračke snage uz podršku kurdskih boraca pokrenule veliku operaciju zauzimanja Mosula, drugog po veličini grada u Iraku.

Francuski predsjednik Francois Hollande ponovio je upozorenje da borci grupe Islamska država Irak i Levant iz Mosula bježe preko granice u Siriju, u Raku.

On je, također, zatražio pojačan oprez zbog mogućnosti da se strani borci ISIL-a mogu vratiti iz Sirije u Evropu.

Hollande se zauzeo za jaču saradnju obavještajnih službi kako bi se takvi borci identificirali među izbjeglicama.

Od 2014, borci ISIL-a osvojili su dijelove Iraka i Sirije i na njima je vođa grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglasio “halifat” u junu 2014, no do početka oktobra 2016. izgubio je više od četvrtine osvojenih teritorija.

Izvor: Agencije