SAD poslao brod Arlington i sistem Patriot na Bliski istok

SAD bi Ankari mogao poslati rakete 'Patriot' nakon ubistva turskih vojnika u Siriji (Reuters)

Sjedinjene Amerike Države rasporedit će brod USS Arlington i odbrambeni raketni sistem Patriot na Bliski istok, objavio je Pentagon u petak uslijed porasta napetosti sa Iranom, prenose u subotu novinske agencije.

Nova borbena skupina poslana je sedmicama prije predviđenog roka, slično kao i nosač aviona USS Abraham Lincoln koji je poslan u tu regiju prošlog vikenda, a što je jasna poruka Iranu.

„SAD ne traži sukob sa Iranom, no spremni smo obraniti američke snage i interese u regiji“, stoji u najnovijem saopštenju Pentagona.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u nenajavljenom posjetu Bagdadu u utorak je održao razgovore na visokom nivou i pritom upozorio na opasnost po američke interese iz Irana. Otkazao je susrete u Berlinu samo radi tog sastanka.

Američki nosač Abraham Lincoln koji je SAD posalo na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao Sueckim kanalom. 

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52. 

Sve oštrije sankcije Teheranu

Iran je ove sedmice objavio da se povlači iz dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama, pošto se SAD jednostrano povukao iz tog sporazuma.

SAD je obnovio sankcije Iranu i nastavlja ih pooštravati. 

Teheran s druge strane očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i nastavi poslovati s Iranom i kupovati iransku naftu, uprkos američkim sankcijama. Analitičari vjeruju da to nije moguće.

Iranska Revolucionarna garda u petak je poručila da neće pregovarati sa SAD-om, a istaknuti klerik je upozorio da američka flota može biti „uništena jednom raketom“.

Garda je to istaknula u odgovoru američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u četvrtak pozvao iransko vodstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dviju zemalja. 

Izvor: Agencije