SAD poslao 12 lovaca F-22 u katarsku bazu

Avioni F-22 nose rakete zrak-zrak, ali mogu raketama napasti i ciljeve na zemlji (AP)

Dvanaest F-22 Stealth lovaca poslato je u Zaljev i stacionirano u Kataru da bi pojačalo američko vojno prisustvo i odgovor na ono što je ocijenjeno kao iranska prijetnja američkim snagama u regiji, saopštila je centralna komanda američke vojske.

Avioni F-22 Raptor stigli su u avio bazu Al-Udeid da „brane američke snage i interese“, kaže se u saopštenju uz publikovane fotografije.

Prema saopštenju, F-22 po prvi put su poslani u tu bazu koja je centar aviooperacija SAD-a na Bliskom istoku, navodi agencija Beta.

Korišteni u borbama u Siriji

Avioni F-22, koji nose rakete zrak-zrak, ali mogu raketama napasti i ciljeve na zemlji, ranije su bili raspoređeni u zračnoj bazi Al-Dahra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle su prošle godine korišteni za zračnu podršku savezničkim snagama SAD-a u borbama u Siriji.

U istu regiju ranije su upućena četiri strateška bombardera B-52, nosač aviona Abraham Lincoln, dodatni odbrambeni sistemi Patriot za avio i raketnu odbranu kao i avioni za osmatranje i špijuniranje da bi se pojačala mogućnost kontrole potencijalne iranske prijetnje brodovima koji plove u Zaljevu.

Izvor: Agencije