SAD poručio NATO-u da želi izbjeći rat s Iranom

Francuska je uputila apel da se sačuva iranski nuklearni sporazum (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper poručio je saveznicima iz NATO-a da Sjedinjene Američke Države ne žele ući u rat s Iranom ali da ne mogu tolerisati bilo kakve nove incidente, saopćili su savezničke diplomate koje su prisustvovale sastanku ministara odbrane članica NATO-a.

Nakon što se obratio kratko ministrima odbrane na zasjedanju iza zatvorenih vrata, Francuska je upozorila Espera da ne uvlači NATO u bilo kakvu vojnu misiju u regiji Perzijskog zaljeva.

Skupa s Njemačkom i ostalim NATO saveznicama, Francuska je uputila apel da se sačuva iranski nuklearni sporazum, prenosi Reuters.

Prijetnja genocidom

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je nove sankcije koje pogađaju iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Khameinija, i druge najviše iranske zvaničnike, pošto je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu prošle sedmice.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u četvrtak kako je stav američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi sukob s Iranom bio kratak rat iluzija te da njegova prijetnja uništenjem predstavlja prijetnju genocidom.

Izvor: Agencije