SAD ponovo na ivici fiskalne litice

Obama: Ukoliko republikanski čelnici priznaju to kao realnost, onda naši prijedlozi i nisu tako različiti (Al Jazeera)

Američka Vlada se ponovo nalazi na ivici litice, jer se suočava s neriješenim pitanjem duga vrijednog više od 16.000 milijardi dolara. Šef Feda tvrdoglavo drži ključnu kamatnu stopu gotovo na nuli sve dok se nezaposlenost ne spusti ispod 6,5 posto.

Mijenjaju se i zakoni, ali, kako javlja novinar Al Jazeere Ivica Puljić, ne i mentalitet političara sa Capitol Hilla.

“Prošlog tjedna izgledalo je da su razgovori potpuno u zastoju. Republikanci su odbili prijedlog Bijele kuće od bilijun i 600 milijardi dolara prihoda u idućih 10 godina, i to od povećanja poreza najbogatijim Amerikancima, dok je Bijela kuća odbila prijedlog republikanaca od 800 milijardi dolara”, kazao je Puljić.

Predsjednik Zastupničkog doma u Kongresu John Boehner je kazao: “Ukoliko se predsjednik ne slaže s našim pristupom, onda ima obvezu postaviti plan koji može biti prihvaćen u oba kongresna doma. Zato se Amerikanci trebaju pitati kada će predsjednik postati ozbiljan o ovom pitanju.”

No, iza scene manja grupa republikanskih zastupnika pristala je na povećanje poreza za one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

“U posljednjih nekoliko dana vidimo da se nešto događa među nekim republikancima. Mislim da oni prepoznaju da možda ne mogu prihvatiti povećanje poreza u kombinaciji sa smanjenim troškovima. Ukoliko republikanski čelnici priznaju to kao realnost, onda naši prijedlozi i nisu tako različiti”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama.

Moguća recesija

Većinska podrška dolazi prijedlozima Bijele kuće, a ako ne dođe do dogovora do kraja godine, Sjedinjene Države bi mogle opet zapasti u recesiju, upozorava guverner Centralne banke.

Guverner Ben Bernanke je ocijenio: “Najgori scenario sa sobom donosi veliku opasnost od recesije. Ne vjerujem da Centralna banka može to spriječiti.”

Analitičari s Wall Streeta pažljivo promatraju što se događa.

“U ovom trenutku tržište želi vidjeti da guverner Bernanke izvrši pritisak na Washington kreirajući neku vrstu hitnosti da dođu do nekog rješenja, kako se ne bi došlo do najgoreg”, kazao je strateg Global Equityja Alec Young.

Problem je u tome što bi nagle promjene, koji bi eventualna finansijska litica donijela sa sobom, imale duboki negativni učinak na ekonomiju i tržište.

Ukoliko dođe do dogovora, Kongres može odmah reagirati, usvojiti zakone i trajnije rješenje ostaviti za kasnije, kao što se to često radi.

U praksi, to znači da Kongres može produžiti smanjene poreze i odložiti smanjenje troškova. Sve je pitanje političke volje, poručuju analitičari.

Izvor: Al Jazeera