SAD: Ponovno uvođenje sankcija Iranu je legalno

Iran tvrdi da ponovno uvedene američke sankcije krše sporazum o prijateljstvu koji su dvije zemlje sklopile 1955. (EPA)

Sjedinjene Države tvrde da je ponovno uvođenje sankcija Iranu legalno i da je to opravdana mjera s aspekta nacionalne sigurnosti koju ne može osporiti Teheran pred najvišim sudom Ujedinjenih naroda (UN).

Američki advokati pozvali su u utorak Međunarodni sud pravde (ICJ) da odbaci iransku tužbu kojom se traži ukidanje američkih sankcija Teheranu, ustvrdivši da Iran zapravo želi vratiti na snagu nuklearni sporazum iz 2015. koji je američki predsjednik Donald Trump odbacio.

ICJ je najviši UN-ov sud za rješavanje sporova između država. Njegove presude su obavezujuće, ali on nema ovlasti da bi osigurao njihovu provedbu. SAD i Iran su među grupom zemalja koje su u prošlosti ignorirale njegove presude.

Iran tvrdi da ponovno uvedene američke sankcije, koje potkopavaju njegovu ionako slabu ekonomiju, krše sporazum o prijateljstvu koji su dvije zemlje sklopile 1955. godine, prije iranske revolucije 1979. i naglog pogoršanja bilateralnih odnosa koje traje sve do danas.

Pravna savjetnica State Departmenta Jennifer Newstead kazala je drugog dana usmenog iznošenja argumenata da je ta iranska tvrdnja pravna smicalica.

“Iran pokušava iskoristiti procedure iz Sporazuma o prijateljstvu kako bi ostvario prava iz posve drugačijeg sporazuma koji izričito isključuje mogućnost pravnih lijekova”, kazala je. 

Newstead je kazala da bi američko-iranski spor trebalo riješiti diplomatskim putem, a ne na sudu.

“U ovom je slučaju riječ o pokušaju da se SAD preko ovog suda prisili da ponovno pristupi nuklearnom sporazumu iz 2015.”, kazala je.

Trumpova administracija povukla se iz tog sporazuma pozivajući se na nacionalnu sigurnost, uključujući prijetnju iranskog nuklearnog programa i sudjelovanje Teherana u sukobima u Siriji, Iraku i Jemenu.

Zahtjevi Irana

Iran je u ponedjeljak od ICJ-a, koji se neformalno naziva Svjetski sud, zatražio da naredi Washingtonu da privremeno suspendira sankcije dok ne sasluša iranski slučaj u cjelosti, što bi moglo potrajati godinama.

Washington smatra da taj zahtjev ne smije biti prihvaćen. Odluka se očekuje u roku od mjesec dana. Tačan datum nije poznat.

Trump je u maju objavio da povlači Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma JCPOA što ga je 2015, s Iranom potpisalo šest sila (uz SAD još Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija).

Njime se ograničava iranski program obogaćivanja urana kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine. 

Prvi krug sankcija Washington je uveo početkom augusta ciljajući banke i finansije, a novi krug 5. novembra bit će usmjeren na naftni i plinski sektor koji je glavni izvor prihoda Islamske Republike.

Izvor: Agencije