SAD: Polarni vrtlog slabi, porast temperatura

Chicago, Hladnoća, Zima, Led, Polarni vrtlog
Meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u College Parku objasnio je da hladni zrak ne odlazi nikamo nego jednostavno isparava (EPA)

Polarni vrlog koji je američki Srednji zapad držao okovanim ledom i prouzročio smrt najmanje 21 osobe polako slabi i ovog vikenda očekuju se blage temperature, kazali su u petak meteorolozi.

Nakon polarne hladnoće koja je zaustavila rad poštanske službe, zatvorila škole i poduzeća, očekuje se da u ponedjeljak temperature narastu na gotovo 15 Celzijevih stupnjeva, prenosi Hina.

Chicago, treći najveći grad u zemlji, u srijedu je drugi put u svojoj povijesti zabilježio najnižu temperaturu, -29 stupnjeva, nakon rekordnih -32 stupnja 20. siječnja 1985.

U ponedjeljak se očekuje približno deset Celzijevih stupnjeva.

Polarni vorteks, vrtlog ledenog zraka uobičajen nad Sjevernim polom, spustio se ovog tjedna do Kanade i američkog Srednjeg zapada.

Hladni zrak jednostavno isparava

“Hladni zrak ne odlazi nikamo, jednostavno isparava”, rekao je Brian Hurley, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u College Parku u Marylandu.

Temperature na Gornjem Srednjem zapadu dosegnut će 18 Celzijevih stupnjeva u petak, predviđa Hurley. 

Najniža temperatura u četvrtak zabilježena je u Cottonu u Minnesoti: minus 48 Celzijevih stupnjeva. 

Za brojne smrti dužnosnici su u nizu država okrivili polarne hladnoće.

Broj žrtava rastao je nakon što je u Chicagu zabilježena smrt najmanje devet osoba, rekao je Stathis Poulakidas, liječnik u gradskoj bolnici. 

Deseci rekorda niskih temperatura

Gradske željezničke linije koje su bile u prekidu od srijede u petak su ponovno u funkciji, kao i poštanska služba, koja nije radila u šest država Srednjeg zapada. 

Nakon što su tisuće letova bile otkazane ili odgođene, i u zračnom prometu stanje se popravlja, pa je otkazano samo 750, a kasnilo nešto više od 130 letova, stoji na mrežnoj stranici FlightAware.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio Srednji zapad SAD-a i sjeveroistok te države.

Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura.

Izvor: Agencije