Oglasi

SAD pokreće nove pregovore s talibanima i Afganistanom

Washington će pokušati olakšati mirovni proces, koji će okončati sukobe u ovoj azijskoj zemlji.
Posebni Izaslanik je ranije obavijestio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o statusu pregovora s talibanimaAP - Arhiva

Američki posebni izaslanik putuje u Dohu i Kabul, kako bi pokrenuo nove razgovore o primirju, što je dio nastojanja Sjedinjenih Američkih Država da se okončaju sukobi i povuku američki vojnici iz Afganistana nakon 20 godina.

Američki posebni predstavnik u Afganistanu Zalmay Khalilzad ponovo će razgovarati s talibanima u Dohi, "u pokušaju da se olakša mirovni proces, koji će okončati sukobe u Afganistanu", naveo je u saopćenju State Department.

'Vrlo dobri razgovori'

Khalilzad će se konsultirati s čelnicima afganistanske Vlade u Kabulu i potaknuti pregovore između dviju strana.

Izaslanik je u petak obavijestio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o statusu pregovora s talibanima, o povlačenju američkih vojnika i mogućem političkom dogovoru između zaraćenih strana.

Trump je dva dana kasnije rekao novinarima da je SAD održao "vrlo dobre razgovore" s talibanima i afganistanskom Vladom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.