SAD pojačava raketnu odbranu

Hagel je novinarima rekao da će na Alasku biti postavljeno dodatnih 14 antiraketnih presretača (AFP)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Chuck Hagel je saopćio da SAD planiraju ojačati raketnu odbranu zbog sve veće prijetnje nuklearno naoružane Sjeverne Koreje.

“Ovo je odgovor na prijetnju Sjeverne Koreje, koja je svakmi danom sve veća”, najavio je ranije zvaničnik američke administracije.

Hagel je novinarima rekao da će na Aljasku biti postavljeno dodatnih 14 antiraketnih presretača.

Vojska SAD-a već posjeduje 30 antiraketnih presretača na obali Pacifika, postavljene u Fort Greelyju, koji se nalazi u saveznoj državi Aljaska, te u zračnoj bazi Vandenberg u Californiji, a dodatno naoružanje će biti postavljeno na terenu do 2017., kazao je glavni čovjek Pentagona.

Nepromišljene provokacije

“Sjedinjene Američke Države posjeduju raketne odbrambene sisteme koji nas štite od napada balističkim raketama ograničenog dometa, ali je Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme napravila iskorak u svojim kapacitetima i započeli su sa nizom neodgovornih i nepromišljenih provokacija”, rekao je Hagel.

Sjeverna Koreja ima rakete kojim može gađati Južnu Koreju i Japan, ali još nisu pokazali da imaju interkontinentalne rakete velikog dometa.

Zvaničnici SAD-a se brinu da je Sjever ostvario napredak na tom polju, s obzirom da su poslali satelit u orbitu. Istovremeno, Pjongjangov program nuklearnog oružja dovodi do zabrinutosti zbog potencijalne opasnosti.

Sjeverna Koreja je objavila niz drastičnih prijetnji proteklih dana i najavili su da više ne važi 60 godina star sporazum o nenapadanju kojim je okončan Korejski rat.

Izvor: Agencije