Opservatorija: Šest poginulih u izraelskim udarima u Siriji

Pentagon rekao da nije učestvovao u vojnoj akciji Izraela (EPA)

U izraelskim osvetničkim udarima na sirijske i iranske mete poginulo je šestero ljudi, saopćila je u nedjelju Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izrael je u subotu napao 12 meta u odgovoru na iranski dron koji se, kako tvrde, ubacio u izraelski zračni prostor rano ujutro. U subotu poslije napada nije bilo izvještaja o poginulima.

Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji u saopštenju na Twitteru navela je da su u izraelskim napadima poginuli pripadnici snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i stranci.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je izraelska ratna avijacija, koja je izvela niz napada na Siriji, nanijela “težak udarac” Iranu i Assadovim snagama.

“Nanijeli smo težak udarac iranskim i sirijskim snagama”, rekao je Netanyahu i dodao da će njegova zemlja nastaviti napadati sve one koji pokušaju napasti njih. Naveo je da je to “njihova politika i da će ostati njihova politika”.

Izrael je između ostalog gađao sirijske baterije za protuzračnu odbranu i iranske pozicije nakon što su sirijske odbrambene rakete pogodile izraelski avion F-16, prenosi agencija Beta.

Podrška SAD-a

Mediji u Izraelu su objavili da je avion pogođen, ali to nije zvanično potvrdjeno. To je bio jedan od aviona poslan da napadne ciljeve Siriji u odgovoru na infiltriranje drona.

SAD je sinoć izrazio podršku Izraelu nakon dana neprijateljstva na obje strane sirijsko-izraelske granice.

“Američki State Department nije učestvovao u toj vojnoj operaciji. Izrael je naš najbliži sigurnosni partner u regiji i u potpunosti podržavamo prirodno pravo Izraela da se brani od prijetnji po svoju teritoriju i svoj narod”, istakao je glasnogovornik Pentagona Adrijan Rankine-Galloway, prenosi Reuters.

“Dijelimo zabrinutost mnogih u regiji zbog destabilizujućih aktivnosti Irana koje ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost, i tražimo veću međunarodnu riješenost u suprotstavljanju štetnim aktivnostima Irana”, rekao je glasnogovornik Pentagona. 

Poziv na osudu Irana

U međuvremenu, Izrael je pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju. 

“Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerirati nikakvo kršenje našeg suvereniteta”, izjavio je ambasador Izraela u UN-u Danny Danon, prenosi AP.

Danon je pozvao Vijeće sigurnosti da osudi postupak Irana i “odmah okonča iranske provokacije”.

Izvor: Agencije