SAD podržao Izrael nakon ubistva Jabarija

Izraelske zračne snage ubile su Ahmada Jabarija, lidera vojnog krila Hamasa, u zračnom napadu na njegovo vozilo u gradu Gazi.

Napad u srijedu uslijedio je nakon nekoliko dana zračnih udara Izraela na Pojas Gaze, u kojima je poginulo najmanje sedam Palestinaca, dok je veći broj njih ranjen.

Izraelska vojska je objavila kako su njene snage imale Jabarija za metu, za koga je navela da je „direktno odgovoran za izvođenje terorističkih napada protiv Države Izrael u proteklih nekoliko godina“.

„Svrha operacije je bila ozbiljno nanošenje štete lancu komandne i kontrole u vodstvu Hamasa, kao i njenoj terorističkoj infrastrukturi“, navodi se u saopćenju vojske.

Preživio ranije napade

Ahmed Jabari  je osam godina predvodio vojno krilo Hamasa.

Imao je ključnu ulogu u pregovorima održanim prošle godine u Egiptu koji su rezultirali puštanjem na slobodu Gilada Shalita, izraelskog vojnika koji je bio u Hamasovom višegodišnjem zatočeništvu. 

Jabari je više puta uspio izbjeći pokušaje atentata.

Povrijeđen je u izraelskom napadu 2004. godine.

U tom napadu su ubijeni njegov sin i brat, te još tri člana njegove porodice.

Napadom izvedenim u srijedu Jabarijevo ime bit će upisano u dugu listu ubijenih palestinskih zvaničnika, među kojima su najzvučnija imena osnivača Hamasa, šejha Ahmeda Jasina i Abdul Aziza Rantisija.

Novinar Al Jazeere Nadim Baba, koji se javio sa mjesta napada, kazao je: „Ovo je stambeno naselje i ljudi su požurili na mjesto napada čim su čuli vijesti.“

Izraelski napadi na Pojas Gaze ne prestaju, a izraelska Vlada u noći sa srijede na četvrtak održava vanrednu sjednicu kako bi razmotrila nastavak vojnog djelovanja na ovom području.

Izraelski Kabinet za sigurnost dozvolio je u kasnim večernjim satima u srijedu pozivanje rezervnih snaga “po potrebi i s odobrenjem ministra odbrane”.

Glasnogovornik izraelske vojske kazao je za AFP da su neki pozivi upućeni određenim rezervistima, ali ne i svim.

Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael i osudile raketiranje Izraela sa palestinskih pozicija.

“Podržavamo pravo Izraela da se brani i podstičemo Izrael da nastavi preduzimati sve mjere da izbjegne civilne žrtve”, navodi se u saopćenju glasnogovornika američkog Ministarstva odbrane Marka Tonera.

“Oštro osuđujemo seriju raketnih napada iz Gaze na južni Izrael i žalimo zbog smrti i ranjavanja nedužnih izraelskih i palestinskih civila”, kazao je on u kasnim večernjim satima u srijedu.

“Nema opravdanja za nasilje koje Hamas i druge terorističke organizacije provode nad izraelskim narodom”, rekao je Toner, te pozvao da se “ovi kukavički napadi odmah zaustave”.

“Hamas tvrdi da se zalaže za interese palestinskog naroda, a nastavlja provoditi nasilje koje je suprotno palestinskom cilju”, kazao je on.

“Napadanje Izraela na dnevnoj osnovi ne čini ništa da pomogne Palestincima u Gazi, ili omogući brže samoodređenje palestinskog naroda.”

Abbas traži ‘prekid agresije’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je seriju izraelskih napada na Gazu i zatražio da se krvoproliće odmah zaustavi.

“Abbas je upozorio na ozbiljnost eskalacije izraelskih napada i zatražio hitan prekid agresije”, prenosi službena palestinska novinska agencija WAFA.

“Abbas je tražio od generalnog sekretara Arapske lige Nabila Elarabyja da organizira hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o opasnoj izraelskoj eskalaciji i brutalnoj agresiji na naše ljude u Pojasu Gaze”, dodaje se u izvještaju.

Abbas je izdao saopćenje iz Švicarske, gdje se sastaje sa međunarodnim zvaničnicima prije nego što u narednim sedmicama od Ujedinjenih naroda zatraži status nestalne članice za Palestinu.

“Izgleda da je Izrael spreman provoditi agresiju širokih razmjera u Pojasu Gaze, uprkos pokušajima Egipta da postigne mir”, kazao je palestinski pregovarač Saeb Erakat za AFP.

“Postojao je jasan izraelski plan za atentat na Jabarija, te da se snažno bombardira Pojas Gaze”, rekao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda  (UN) Ban Ki Moon je preko svog glasnogovornika pozvao Izrael i Palestince da učestvuju u smirivanju novonastalih tenzija.  

Muslimansko bratstvo u Egiptu zatražilo je od predsjednika Mohameda Mursija da ponovno razmotri odnose sa Izraelom.

Egipatski ministar vanjskih poslova Mohamed Kamel osudio je  izraelske napade i kazao kako su oni potpuno neprihvatljivi.

Netanyahuovo upozorenje

Ministar odbrane Izraela Ehud Barak upozorio je u utorak da talas udara na Gazu „nije završen“ nakon što su palestinski borci ispalili još dvije rakete, dok je Izrael nastavio sa zračnim napadima tokom prethodne večeri.

Barak, tokom susreta sa vojnim šefovima u Izraelu, kazao je kako se nastavlja trenutna runda sukoba, te dodao kako će Izrael odlučiti kada i kako će se odgovoriti na raketne udare.


Bombardiranje Pojasa Gaze

„Svakako da ovo nije kraj i da ćemo mi odlučiti kako i kada ćemo djelovati ukoliko je neophodno“, rekao je.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je rekao vođama zajednica na jugu Izraela da će on donijeti odluke o odmazdi.

„Griješe svi koji misle da mogu poremetiti svakodnevni život stanovnika na jugu i ne platiti veliku cijenu za to“, stoji u saopćenju koje je objavio njegov ured nakon sastanka u gradu Beersheba.

„Ja sam odgovoran za pravo vrijeme naplate velike cijene i tako će biti ubuduće.“

U ponedjeljak navečer izraelski avioni otvorili su vatru na tri lokacije u Gazi za koje je vojska navela da je riječ o fabrici oružja i dva mjesta sa kojih se lansiraju rakete.

Narednog jutra vojska je objavila kako su borci ispalili dvije rakete na Izrael, što je prošlo bez ranjenih, a lokalni mediji su naveli kako je jedna od njih bila dugometna Grad raketa koja je pala nedaleko od priobalnog grada Ashdod.

Oprezniji ton

Ljekari u Gazi saopćili su kako je 20-godišnji Mohammed Ziad, član oružanog krila Hamasa Brigada Ezzedine al-Qassam, preminuo u utorak od povreda koje je zadobio u subotu nakon okršaja koji je počeo kada su borci napali izraelski vojni džip.

U tom napadu su povrijeđena četiri vojnika, a potom je uslijedila eskalacija nasilja sa izraelskim zračnim napadima i granatiranjem u kojima je poginulo još šest Palestinaca, a ranjeno više od 30.

Gaza je ispalila 123 rakete na teritoriju južnog Izraela, lakše ranivši četiri osobe.

Uprkos riječima Baraka, te ozbiljnosti ratobornih izjava izraelskih političara u ponedjeljak, drugi zvaničnici su u utorak govorili opreznijim tonom.

„Ne mislim da je neophodno da uđemo na Pojas Gaze“, kazao je bivši šef vojnih obavještajaca Amos Yadlin za radio izraelske vojske.

„Vojska na raspolaganju ima dosta mjera koje još nije koristila i može podići nivo odgovora bez korištenja kopnenih operacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije