SAD planira smanjiti broj vojnika u Afganistanu do izbora 2020.

"Nadamo se kako će se smanjiti cjelokupna potreba za borbenim snagama u regiji", izjavio je Pompeo (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti broj vojnih snaga u Afganistanu do predsjedničkih izbora u studenom 2020., rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Takvu sam uputu primio od predsjednika”, rekao je Pompeo sudjelujući na događaju u Ekonomskom klubu u Washingtonu.

Predsjednik je “bio jasan – okončati beskrajni rat i smanjiti broj vojnika. I to nećemo učiniti samo mi”, rekao je Pompeo.

“Nadamo se kako će se smanjiti cjelokupna potreba za borbenim snagama u regiji”, izjavio je Pompeo.

Trump spreman na dogovor s talibanima

“To su smjernice koje sam dobio od predsjednika”, rekao je kada su ga upitali očekuje li da će SAD smanjiti broj vojnika u Afganistanu prije izbora u studenom 2020. godine.

Objava vremenskih okvira unutar kojih će se provesti smanjenje broja vojnih snaga dodatno potiče nagađanja da je Trump spreman sklopiti bilo kakav dogovor s talibanskim pobunjenicima koji će SAD-u dozvoliti barem djelomično povlačenje snaga prije izbora u SAD-u, neovisno o zabrinutosti vlade u Kabulu.

State Department je u petak rekao da su se Pompeo i afganistanski predsjednik Ašraf Gani dogovorili da će “ubrzati napore” za okončanje rata, te da će Sjedinjene Američke Države ostati posvećene povlačenju vojnika pod određenim uvjetima.

Pompeo je rekao i da je optimističan u pregovorima s talibanima o okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Izvor: Agencije