Oglasi

SAD planira smanjiti broj vojnika u Afganistanu do izbora 2020.

Američki državni tajnik rekao je da je dobio jasnu uputu od predsjednika SAD da okonča beskrajni rat i smanji broj vojnika.
"Nadamo se kako će se smanjiti cjelokupna potreba za borbenim snagama u regiji", izjavio je PompeoEPA

Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti broj vojnih snaga u Afganistanu do predsjedničkih izbora u studenom 2020., rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Takvu sam uputu primio od predsjednika", rekao je Pompeo sudjelujući na događaju u Ekonomskom klubu u Washingtonu.

Predsjednik je "bio jasan - okončati beskrajni rat i smanjiti broj vojnika. I to nećemo učiniti samo mi", rekao je Pompeo.

"Nadamo se kako će se smanjiti cjelokupna potreba za borbenim snagama u regiji", izjavio je Pompeo.

Trump spreman na dogovor s talibanima

"To su smjernice koje sam dobio od predsjednika", rekao je kada su ga upitali očekuje li da će SAD smanjiti broj vojnika u Afganistanu prije izbora u studenom 2020. godine.

Objava vremenskih okvira unutar kojih će se provesti smanjenje broja vojnih snaga dodatno potiče nagađanja da je Trump spreman sklopiti bilo kakav dogovor s talibanskim pobunjenicima koji će SAD-u dozvoliti barem djelomično povlačenje snaga prije izbora u SAD-u, neovisno o zabrinutosti vlade u Kabulu.

State Department je u petak rekao da su se Pompeo i afganistanski predsjednik Ašraf Gani dogovorili da će "ubrzati napore" za okončanje rata, te da će Sjedinjene Američke Države ostati posvećene povlačenju vojnika pod određenim uvjetima.

Pompeo je rekao i da je optimističan u pregovorima s talibanima o okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.