SAD: Pjongjang spreman pregovarati o denuklearizaciji

Kim Jong-un, Sjeverna Koreja
Predstavnici Južne Koreje prošlog mjeseca posjetili su Washington kako bi prenijeli Kimov poziv na sastanak (Reuters)

Američki dužnosnici izjavili su u nedjelju kako je Sjeverna Koreja prvi put poručila SAD-u da je spremna pregovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka kad se sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastane s predsjednikom Donaldom Trumpom. 

Američki i sjevernokorejski dužnosnici nedavno su imali tajne razgovore u kojima je Pjongjang izravno potvrdio spremnost da održi samit bez presedana, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Dosad se Washington najviše oslanjao na uvjeravanja svojeg saveznika Južne Koreje u vezi s Kimovim nakanama.

Južnokorejski su predstavnici prošlog mjeseca posjetili Washington kako bi prenijeli Kimov poziv na sastanak, prenosi Hina.

Brojni direktni kontakti

Trump, koji je prošle godine s Kimom izmijenio ratoborne prijetnje, iznenadio je svijet brzim pristankom na sastanak s Kimom, na kojemu će pregovarati o sjevernokorejskom razvoju nuklearnog oružja sposobnog doseći SAD.

Pjongjang, međutim, nije prekinuo političku šutnju o samitu, za koji američki dužnosnici kažu da je planiran za svibanj.

Zasad nema riječi o mogućem mjestu sastanka, koji će biti prvi susret uopće američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe.

Američki dužnosnici nisu točno rekli gdje i kad su održani razgovori američkih i sjevernokorejskih dužnosnika, ali su rekli da su dvije strane imale mnogo izravnih kontakata.

Izvor: Agencije