SAD: Pjongjang neće odustati od nuklearnog programa

Najbolje bi bilo nadati se nekoj vrsti ograničenja nuklearne sposobnosti Pjongjanga, tvrdi James Clapper (Reuters)

Nastojanja američkih političara da uvjere Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog naoružanja najvjerovatnije će biti bezuspješna i najbolje bi bilo nadati se nekoj vrsti ograničenja nuklearne sposobnosti Pjongjanga, rekao je direktor američke Nacionalne obavještajne agencije James Clapper.

“Mislim da su pokušaji denuklearizacije Sjeverne Koreje, najvjerovatnije, izgubljen slučaj. Oni to neće uraditi, jer je to njihova karta za opstanak”, naglasio je Clapper u istraživačkoj organizaciji Vijeće za strane odnose u New Yorku. 

Istakao je da se uvjerio kako Sjeverna Koreja vidi ostatak svijeta kada je 2014. godine išao u Pjongjang na pregovore o oslobađanju dvoje Amerikanaca.

“Oni su pod opsadom i veoma su paranoični, tako da odustajanje od nuklearne sposobnosti nije nešto što će oni započeti.”

“Najbolje čemu se možemo nadati je neka vrsta ograničenja, ali to oni neće uraditi samo zbog toga što mi to tražimo”, smatra Clapper.

SAD će imati ‘uvjerljiv odgovor’

Američki ministar odbrane Ashton Carter osudio je prošle sedmice posljednju raketnu probu Sjeverne Koreje i ponovo najavio da će Sjedinjene Američke Države imati “uvjerljiv odgovor” ukoliko Pjongjang ikada bude lansirao nuklearno oružje.

Sjeverna Koreja je nedavno izvela neuspjelu probu moćne rakete srednjeg dometa, koja bi, kako upozoravaju stručnjaci, mogla biti postavljena već sljedeće godine.

Nedavno je ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong-ho, govoreći na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, upozorio SAD da ne šalje bombardere da nadlijeću crtu razgraničenja na Korejskom poluotoku.

U suprotnom, najavio je, suočit će se s “posljedicama ogromnih razmjera, kakve se ne mogu ni zamisliti”.

Izvor: Agencije