SAD: Pfizer kreće u pilot program distribucije vakcina

U pilot programu distribucije vakcina će biti transportirana do Teksasa, Novog Meksika, Rhode Islanda i Tenesija (Reuters)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer kreće u pilot program distribucije eksperimentalne vakcine protiv COVID-19 u četiri američke savezne države, nastojeći da pronađe rješenje za efikasnu masovnu distribuciju vakcine koja će morati da se skladišti u posebnim rashladnim uređajima na ultra niskim temperaturama.

Pfizerova anti-covid vakcina morat će se transportirati i čuvati na minus 70 stepeni Celzijusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Nadamo se da će ovaj pilot program poslužiti kao model drugim američkim saveznim državama i inostranim vladama koje se pripremaju da primijene efikasan program vakcinacije protiv COVID-19”, saopćeno je iz sjedišta kompanije u New Yorku.

U pilot programu distribucije vakcina će biti transportirana do Teksasa, Novog Meksika, Rhode Islanda i Tenesija.

Efikasnost vakcine veća od 90 posto

Farmaceutske kompanije Pfizer iz SAD-a i BioNTech iz Njemačke saopćile su prošle sedmice da njihova eksperimentalna vakcina ima efikasnost veću od 90 posto u sprečavanju bolesti COVID-19, na osnovu početnih podataka iz velike studije, što je velika pobjeda u borbi protiv pandemije.

Visok procenat onih koji su zaštićeni čini nalaze uvjerljivim.

Regulatori su rekli da bi odobrili vakcinu koja je efikasna samo 50 posto – štiteći polovinu onih koji je dobiju.

Na osnovu predviđanja, dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza vakcina u svijetu te do 1,3 milijarde doza iduće godine.

Izvor: Agencije