SAD otvorio nebo komercijalnim dronovima

Odluka je prvi korak da bespilotne letjelice dijele zračni prostor s komercijalnim avionima (Reuters)

Manji komercijalni dronovi moći će rutinski letjeti po američkom nebu, prema novim pravilima koja je objavila savezna uprava za zračni promet.

To je prvi korak u planu po kojem bi bespilotne letjelice dijelile zračni prostor s komercijalnim zrakoplovima, prenosi Hina.

I dok pravila koja stupaju na snagu u kolovozu širom otvaraju vrata dronovima, ostaju ograničenja koja će za neko vrijeme odgoditi inicijative za širu upotrebu bespilotnih letjelica, poput one tvrtke Amazon.

Dronovi će smjeti letjeti samo u vidokrugu operatera, neće moći nadlijetati ljude koji ne sudjeluju u upravljanju letjelicom i moći će se koristiti samo danju.

Zarada i radna mjesta

Osim toga, težina letjelice ograničava se na na 25 kilograma, brzina na 160 kilometara na sat i visina leta od najviše 122 metra.

Upotreba komercijalnih dronova mogla bi američkom gospodarstvu donijeti 82 milijarde dolara i otvoriti više od 100.000 novih radnih mjesta u idućih deset godina, stoji u priopćenju uprave.

Bijela kuća je objavila da će nova pravila omogućiti nova radna mjesta u poljoprivredi, održavanju infrastrukture i nadzoru okoliša.

Izvor: Agencije