SAD otvorio istragu o baltimorskoj policiji

Želimo sarađivati sa zajednicom, s državnim dužnosnicima i s policijskim snagama, kazala ministrica Lynch (EPA)

Američko pravosuđe počelo je saveznu istragu o postupanju baltimorske policije u pogledu građanskih prava nakon smrti Afroamerikanca u tom lučkom gradu, rekla je glavna državna tužiteljica.

“Danas Ministarstvo pravde počinje istragu kojom će utvrditi je li policija u Baltimoreu svojim postupanjem prekršila ustav”, rekla je ministrica Loretta Lynch, dodajući da “istraga počinje odmah”, navodi agencija Hina.

“Svjedoci smo nesretne pogibije jednog mladića i jedinstvenih mirnih protesta kojima se želi pokazati zabrinutost čitave zajednice”, rekla je nova državna tužiteljica, i sama Afroamerikanka, kojoj je ovo prvi izlazak u javnost nakon stupanja na novu dužnost 27. aprila.

“Izazovi s kojima se sučeljavamo mi i Baltimore nisu se pojavili odjednom i ne mogu se brzo ni riješiti”, rekla je Lynch. “Želimo sarađivati sa zajednicom, s državnim dužnosnicima i s policijskim snagama”, kazala je.

Izgredi policajaca

Rasno motivirani protesti izbili su nakon pokopa 25-godišnjeg Afroamerikanca Freddieja Grayja, koji je umro 19. aprila, sedam dana nakon hapšenja.

Istražitelji će prikupiti sve “važne” informacije o postupanju baltimorske policije, pa tako i od crnačkog stanovništva, državnih tužilaca i advokata, te će razgovarati s policajcima i s mjesnim vlastima.

Posebno će se pozabaviti ranijim izgredima i radom odgovornih policajaca.

Takvu istragu zatražila je gradonačelnica Baltimorea, inače crnkinja.

Ministarstvo pravde je 21. aprila najavilo početak odvojene savezne istrage kojom će utvrditi jesu li bila prekršena građanska prava mladića.

Izvor: Agencije