Oglasi

SAD otvorio ambasadu u Somaliji poslije 28 godina

Američka ambasada je u Mogadišu zatvorena je 1991. godine zbog građanskog rata i sigurnosti ambasadora.
SAD je formalno priznao novu saveznu somalijsku vladu 2013. godineTwitter/ @US2SOMALIA

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su ponovo otvorile ambasadu u Somaliji, poslije 28 godina, kada je ona zatvorena zbog građanskog rata i sigurnosti ambasadora.

"Ponovno otvaranje ambasade u Mogadišu je još jedan korak naprijed u obnavljanju odnosa SAD-a i Somalije", kaže se u saopćenju ove ambasade.

Ambasador SAD-a Donald Yamamoto je događaj opisao kao "značajan i historijski dan, koji pokazuje napredak Somalije posljednjih godina", iako se Somalija još suočava s napadima pripadnika Al-Shababa, ogranka Al-Kaide, prenosi Beta.

Pripadnici organizacije Al-Shabab su u ponedjeljak izveli dva napada na američke i evropske vojne ciljeve u Somaliji, a bombaš samoubica izveo je napad na vojnu bazu američkih u somalskih snaga na jugu zemlje.

Napadi bespilotnim letjelicama

U bazi se provodi obuka somalskih vojnika i iz nje se izvode napadi bespilotnim letjelicama na pobunjeničke ciljeve.

Američki vojni izvori su saopćili da su ove godine izveli 54 zračna napada na Al-Shabab i njegove saveznike.

Američka ambasada u Mogadišu je zatvorena 1991. godine, Sjedinjene Američke Države su formalno priznale novu saveznu somalijsku vladu 2013. godine, ali su diplomatske poslove u ovoj zemlji obavljale iz diplomatske misije u susjednoj Keniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.