SAD osudio čuvara Trnopolja zbog laži

Tužitelji su istakli kako je Mitrović, ne samo da je vodio zatvorenike logora Trnopolje, u sobe za mučenje, već i da je učestvovao u premlaćivanjima (Arhiva)

Američki Federalni sud u srijedu je osudio stanovnika Loganvillea za dobijanje američkog državljanstva prevarom jer nije otkrio kako je bio čuvar u koncentracionom logoru u Bosni i Hercegovini prije skoro 25 godina, prenose američki mediji.

Mladen Mitrović, koji je skoro dvije decenije živio u američkoj saveznoj državi Georgia, proglašen je krivim za davanje pogrešnih odgovora 2002. godine na aplikaciji za naturalizaciju. Između ostalog, Mitrović je kazao kako nikada nikoga nije progonio na osnovu rase, vjere ili nacionalnosti.

No, federalni tužitelji su istakli kako on, ne samo da je vodio zatvorenike logora Trnopolje, u sobe za mučenje, već i da je učestvovao u premlaćivanjima. Tokom suđenja koje je trajalo sedmicu dana, najmanje dvije osobe koje su bile u logoru na sjeverozapadu BiH ljeta 1992. godine identificirale su Mitrovića kao čuvara u Trnopolju.

Izricanje presude Mitroviću bit će 25. augusta, a prijeti mu do deset godina zatvora i deportacija nakon što provede određeni period iza rešetaka, pišu američki mediji. Američki okružni sudija Amy Totenberg dozvolila je Mitroviću da bude slobodan uz kauciju do izricanja kazne.

Federalni američki tužitelji optužili su Mitrovića za ratne zločine u sklopu etničkog čišćenja koje su „srpske pravoslavne snage u bivšoj Jugoslaviji vršile nad Hrvatima rimokatolicima i Bošnjacima muslimanima“, navode mediji.

Nedžad Jakupović, koji je svjedočio u korist države SAD, kazao je kako ga je čovjek po imenu Mladen na silu odveo u sobu za mučenje u logoru. Kazao je kako su mu srpski vojnici skakali na glavu, gasili cigarete na otvorenim ranama na njegovom tijelu i tukli ga dok nije izgubio svijest.

Stavovi advokata

Mitrovićevi advokati su tvrdili kako vlasti imaju pogrešnog čovjeka.

„Ne samo da g. Mitrović nije kriv, već je nevin u potpunosti. Nije bio čuvar tog logora i nikada nikog nije progonio“, izjavio je javni branitelj Jeff Ertel.

On je osporavao tvrdnje američkih vlasti navodeći kako slučaj nema smisla jer je Mitrović Hrvat katolik koji je krstio svoja dva sina katolika. Zbog ovih razloga, između ostalih, Srbi ne bi htjeli Mitrovića kao jednog od čuvara, dodao je Ertel.

No, pomoćnik američkog tužitelja Will Traynor rekao je porotnicima kako je Mitrović prilično uobičajeno prezime kod Srba, te da je Mitrovićeva supruga bila Srpkinja.

Ono što više ima smisla, navodi Traynor, je činjenica „kako se država raspadala i on je otišao među naoružane momke“.

Izvor: Agencije