SAD osudile napad Srba na KFOR

Pripadnik KFOR-a pokazuje fotografije napada na njegove kolege (EPA)

Sjedinjene Američke Države su osudile nasilni napad grupe Srba na snage KFOR-a na prijelazu Jarinje i pozvale sve strane da dozvole slobodu kretanja,

“KFOR je uklanjao srpske barikade i uspostavljao kontrolni punkt na nelegalnom graničnom prijelazu kada je napadnut”, navodi se u saopćenju objavljenom na internet stranici State Departmenta.

Ističe se da SAD žale zbog toga što je devet vojnika KFOR-a povrijeđeno u nasilju na administrativnom prijelazu Jarinje ka centralnoj Srbiji.

Ugrožavanje građana

State Department je pozvao sve strane da ostanu mirne, da izbjegavaju prenagljene akcije i da se uzdrže od zapaljive retorike.

“Slobodno kretanje ljudi i robe je u interesu Kosova i u interesu Srbije i u duhu evropskih aspiracija obe zemlje. Blokade, barikade i nasilje jedino služe tome da naškode svakodnevnom životu građana Kosova i Srbije i ograničavaju njihovu slobodu kretanja”, navodi se u saopćenju.

U konsultacijama iza zatvorenih vrata u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je zatražila Rusija, zapadne zemlje su iskazale stav da se problemi na sjeveru Kosova mogu riješiti jedino dijalogom, uz posredovanje Evropske unije, navodi Tanjug. Sastanak se, međutim, završio bez objavljivanja zajedničkog stava vijeća. 

Rusija je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga KFOR-a, pozivajući istovremeno KFOR i EULEX da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti. 

Izvor: Agencije