SAD: Ostavka zbog hakerskog skandala

Archuleta je rekla da je cilj njene ostavke da pomogne OPM-u da prevaziđe aktuelne probleme (AP)

Šefica Američkog ureda za menadžment osoblja (OPM) Katherine Archuleta podnijela je ostavku nakon što su u velikom hakerskom napadu na sistem OPM-a ukradeni lični podaci 21,5 miliona ljudi.

Ona je rekla da je cilj njene ostavke da pomogne Uredu da prevaziđe aktuelne probleme.

Vlasti sumnjaju da su hakeri iz Kine napali kompjuterske sisteme OPM-a, ali je Kina odbacila optužbe.

OPM je prvobitno saopštio da su ukradeni podaci četiri miliona bivših i sadašnjih radnika federalnih institucija SAD-a, međutim kasnije se ispostavilo da je riječ o više od 20 miliona ljudi.

Otisci prstiju

Od 21,5 miliona oštećenih, 19,7 miliona su lica o kojima je vođena dublja istraga, a 1,8 su njihovi supružnici ili rođaci.

Pojedini dosijei uključuju podatke iz istrage, a u ukradenim dokumentima nalazi se i 1,1 miliona otisaka prstiju.

Čelnici, koji nisu željeli biti imenovani, za AP su nedavno izrazili uvjerenje da su meta hakera bili formurali koje su pripadnici obavještajnih i vojnih službi predavali za dobijanje sigurnosnih dozvola.

U tim dokumentima nalaze se svi lični podaci, od boje očiju, finansijske historije do kontakata prijatelja i porodica službenika.

Bijela kuća je prošlog mjeseca saopštila da ne može potvrditi informaciju o tome da su hakirani privatni podaci svih ljudi koji su u svim ranijim periodima, a i danas, zaposleni u američkim saveznim službama.

Izvor: Agencije