SAD: Oštar pad u autoindustriji utječe na ekonomiju

Proizvodnja u automobilskoj industriji je pala treći mjesec uzastopno (EPA)

Oštar pad proizvodnje u američkom automobilskom sektoru u julu odrazio se na ukupnu fabričku proizvodnju u SAD-u, koja mjesecima stagnira, izvještava agencija AP.

Uprava Federalnih rezervi saopćila je da je fabrička proizvodnja pala za 0,1 posto u julu, uslijed smanjenja proizvodnje automobila, kamiona i auto dijelova za 3,5 posto.

Proizvodnja u automobilskoj industriji je pala treći mjesec uzastopno i manja je za 5,0 posto u posljednjih godinu dana.

Prodaja automobila, koja je u posljednih nekoliko godina bila snažna, u julu je opala za 7,0 procenata.

Pad proizvodnje automobila djelimično je kompenzirao rast u drugim proizvodnim sektorima od 0,2 posto u julu.

Ukupna industrijska proizvodnja, koja obuhvata i rudnike i komunalna preduzeća, povećana je u julu za 0,2 posto, saopćio je FED.

‘Uranio’ FED-ov izvještaj

Rudarska proizvodnja je porasla za 0,5 posto, dok je kod komunalnih usluga zabilježen rast od 1,6 posto.

Američki proizvodni sektor se oporavio od pada zabilježenog krajem 2015. i početkom 2016. godine, do kojeg je došlo zbog manje proizvodnje u energetskoj industriji i zbog snažnog dolara, koji je američku robu učinio skupljom na stranim tržištima.

Međutim, FED kaže da prerađivačka industrija bilježi vrlo male promjene od februara do jula.

Agencija AP navodi da je FED omaškom objavio izvještaj o industrijskoj proizvodnji na svojoj web stranici prije roka, koji je bio utvrđen za petak u 9:15 sati po istočnom američkom vremenu.

Izvor: Agencije