SAD ostaje privržen uzajamnoj odbrani saveznika u NATO-u

'Sjedinjene Američke Države privržene su NATO-u', kaže Shanahan (EPA)

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan istakao je u Briselu čvrstu američku privrženost NATO-u i njegovom Članu 5 o uzajamnoj odbrani.

“Sjedinjene Države privržene su NATO-u, naše obaveze iz Člana 5 ostaju čvrste i Amerika će nastaviti predvoditi i podržavati transatlantsko jedinstvo i sigurnost”, rekao je Shanahan na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

U drugačijim okolnostima takva izjava američkog ministra odbrane bila bi samorazumljiva i nepotrebna, ali s obzirom na niz izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa kojima je dovodio u pitanje američku podršku NATO-u, vjerovatno će biti dočekana s olakšanjem u državama članicama Saveza.

Kolektivna odbrana

Član 5 Ugovora o Sjevernoatlantskom savezu sadrži klauzulu o kolektivnoj odbrani, prema kojoj se cijeli Savez smatra napadnutim ako je napadnuta jedna njegova članica.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je na završnoj konferenciji za novinare da je NATO ususret svom 70. rođendanu u “dobroj formi”.

Ta godišnjica NATO-a bit će obilježena sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica Alijanse u aprilu u Washingtonu.

Na dvodnevnom sastanku ministara odbrane razgovaralo se o kontroli naoružanja, operacijama i misijama NATO-a, podjeli troškova odbrane i evropskoj odbrani.

Stoltenberg je dodao da se svi saveznici u NATO-u slažu da raketni sistem srednjeg dometa SSC-8, koji je razvila Rusija, predstavlja znatnu prijetnju za njihovu sigurnost te pozvao Moskvu da iskoristi još jednu priliku i počne poštivati Sporazum o ograničenju nuklearnih raketa srednjeg dometa (INF).

Operacija na Kosovu

Rekao je da se NATO priprema i za mogućnost da svijet bude bez INF-a između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i razmatra posljedice ruskog kršenja tog sporazuma.

Washington je nedavno objavio da se povlači iz sporazuma, ali je ostavio mogućnost da se vrati ako Rusija, kako je zatražio, prestane s njegovim kršenjem.

Ministri odbrane također su razgovarali o misijama u Afganistanu i Iraku te operaciji na Kosovu.

“NATO ostaje privržen stabilnosti cijelog zapadnog Balkana nakon 20. godine od početka misije, a KFOR će nastaviti garantirati sigurnost svim građanima Kosova”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Istakao je da NATO razmatra nivo saradnje s Kosovskim sigurnosnim snagama nakon odluke kosovskih vlasti o transformaciji tih snaga u vojsku Kosova.

Izvor: Agencije