Oglasi

SAD: Ostaje povišeni stepen upozorenja za zapadni Balkan

Među razlozima za produženje upozorenja navodi se situacija u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
Donald Trump je obavijestio Kongres da prijetnja i dalje postojiReuters

Predsjednik SAD-a Donald Trump produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom, koje je na snazi od 2001. godine.

Trump je obavijestio Kongres da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopćila je Bijela kuća.

"Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama zapadnog Balkana, kao i opstrukcije provedbe Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 na Kosovu nije otklonjena", navedeno je u odluci koju je potpisao Trump.

'Neprijateljski prema američkim interesima'

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su "činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi fiz 2001. godine] neprijateljski prema američkim interesima" i da "i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a".

"Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine", naveo je Trump.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush 26. juna 2001. godine.

Ona je dopunjena 2003. godine, kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.