SAD optužuje sjevernokorejske hakere za napade na Sony

Američki dužnosnici su 2014. izjavili kako je neimenovani sjevernokorejski haker odgovoran za veliki kibernetički napad na Sony (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa sprema se optužiti sjevernokorejske hakere zbog prošlogodišnjih globalnih napada iznuđivačkim virusom WannaCry i kibernetičkog napada na korporaciju Sony 2014. godine, izjavio je američki dužnosnik za Reuters.

Prema optužbama, koje su dio strategije američke vlade kojom žele suzbiti kibernetičke napade imenovanjem hakera, navodi se i da su sjevernokorejski hakeri 2016. godine napali centralnu banku Bangladeša, tvrdi dužnosnik.

Američki su dužnosnici 2014. godine izjavili kako je neimenovani sjevernokorejski haker odgovoran za veliki kibernetički napad na Sony, što je rezultiralo curenjem internih dokumenata i uništenjem podataka, prenosi Hina.

Napadi zbog filmske komedije

Napadi su se dogodili nakon što je Pjongjang poslao pismo Ujedinjenim narodima u kojem je zahtijevao od Sonyja da zaustavi produkciju filmske komedije o atentatu na vođu jedne države koji je jako podsjećao na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una.

Američki Federalni istražni biro je tada tvrdio kako posjeduje dokaze koji povezuju Sjevernu Koreju s napadima.

Program Wannacry kriptira sve podatke na računaru i za njih zahtjeva otkupninu.

Prošle godine su, tokom napada WannaCry, računarski virusi pogodili hiljade institucija širom svijeta, uključujući Britansku nacionalnu zdravstvenu službu, gdje su pogođeni računari otkazali hiljade zakazanih pregleda.

Izvor: Agencije