SAD optužuje Madura za narkoterorizam

Nicolas Maduro
Maduro se zadržao na vlasti podržan od vojske, Rusije, Kine, Kube i nekih drugih država (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je za narkoterorizam predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, zajedno s ministrom obrane, predsjednikom Vrhovnog suda i drugim dužnosnicima.

State Department ponudio je nagradu do 15 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja i osude Madura, koji je na vlasti od 2013., prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američki državni tužitelj William Barr optužio je Madura i njegove suradnike za kovanje zavjere s disidentskom frakcijom ljevičarske kolumbijske skupine FARC s ciljem da preplave SAD kokainom.

“Dok narod Venezuele pati, ova klika puni svoje džepove”, rekao je Barr, misleći na Madura i više od 12 drugih osoba koje su optužene.

Optužnica je podignuta u trenutku kad neki američki dužnosnici privatno govore da je predsjednik SAD-a Donald Trump sve više frustriran rezultatima politike prema Venezueli.

Sankcije i ‘Nicolasitu’ Maduru

SAD i desetak drugih država priznaju oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venezuele.

Maduro je, međutim, ostao na vlasti podržan od vojske, Rusije, Kine, Kube i nekih drugih država.

Trumpova administracija pokušava svrgnuti Madura s vlasti još od početka prošle godine. U lipnju 2019. pojačala je pritisak na Madura nametanjem sankcija njegovu sinu Nicolasu “Nicolasitu” Maduru, priopćilo je američko Ministarstvo financija.

Agencija Reuters prenosi navode američke administracije po kojima je Madurov sin sudjelovao u propagandi i cenzuri, profitirao od venezuelskih rudnika te pomagao u pritisku na vojsku kako bi spriječila dolazak humanitarne pomoći u zemlju, prenosi Fena.

Izvor: Agencije