SAD optužuje kineske hakere za napade na 12 zemalja

Prevare i krađe su dale Kini neopravdanu prednost na štetu kompanija i zemalja koje poštuju međunarodna pravila, kaže Rosenstein (EPA)

Sjedinjene Američke Države su objavile u četvrtak da su podigle optužnice protiv dvojice kineskih informatičara optuženih za kibernetičke napade protiv dvanaest zemalja u ime kineske vlade.

Zhu Hua i Zhang Shilong su dio grupe poznate pod imenom APT10, koja djeluje iz Kine “zajedno s kineskim ministarstvom državne sigurnosti”, navelo je američko ministarstvo pravosuđa, prenosi Hina.

Od 2006. do 2018. ta grupa je vodila svjetsku kampanju upada u računare, radi krađe povjerljivih podataka i industrijskih tajni od više desetaka poduzeća u dvanaest zemalja, dodao je.

“Radi se o prevarama i krađi, koji daju Kini neopravdanu prednost na štetu kompanija i zemalja koje poštuju međunarodna pravila”, upozorio je drugi čovjek ministarstva Rod Rosenstein na konferenciji za novinare.

Teška prijetnja

Direktor FBI-a Christopher Wray je istaknuo da niti jedna zemlja ne predstavlja tako tešku prijetnju tako dugo vremena kao Kina. On je rekao da Kina želi zamijeniti Sjedinjene Američke Države na mjestu vodeće svjetske sile.

Republikanski predsjednik Donald Trump je proveo bitno zbližavanje s Pekingom i Xi Jinpingom početkom svog mandata 2017, ali bilateralni odnosi od tada prolaze razne faze.

Dvije zemlje su u posljednje vrijeme uspostavile primirje u trgovinskom ratu, ali Washington ne prestaje optuživati Peking da je prekinuo pakt o ekonomskom nešpijuniranju potpisan 2015. s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Krajem oktobra američko pravosuđe je optužilo deset kineskih državljana za industrijsku špijunažu protiv francuskih i američkih aeronautičkih kompanija.

Izvor: Agencije