SAD optužuje Iran da razvija balistički program

Tehnologija koja se koristi za lansiranje satelita 'gotovo je identična' onoj koja se koristi u raketnim sistemima dugog dometa, tvrdi Washington (Arhiva)

Američki State Department kaže da “ne treba dozvoliti glavnom pokrovitelju terorizma u svijetu”, misleći time na Iran, da razvija i testira balističke rakete.

State Department u saopćenju ističe da iranski režim koristi tehnologiju za lansiranje satelita za razvoj svojih sposobnosti u području balističkih raketa pod krinkom mirnodopskog svemirskog programa.

Američki državni sekretar Mike Pompeo optužio je Iran da koristi lansiranje satelita za razvoj balističkih raketa, obećavši da će izvršiti veći pritisak na tu državu.

U izjavi je naveo i to da je tehnologija koja se koristi za lansiranje satelita “gotovo identična” onoj koja se koristi u raketnim sistemima dugog dometa.

“Svako lansiranje, bilo uspješno ili ne, omogućava Iranu da stekne više iskustva u korištenju takvih tehnologija, koje bi koristile njegovim raketnim programima pod izgovorom mirnodopskog svemirskog programa”, dodao je.

“Sjedinjene Američke Države nastavit će mobilizirati podršku širom svijeta kako bi se suzbile nesmotrene iranske balističke aktivnosti. Nastavit ćemo vršiti veliki pritisak na taj režim da promijeni ponašanje”, navodi Pompeo u saopćenju.

Zašto nije uspjelo testiranje?  

Glasnogovornik iranskog Ministarstva odbrane Ahmed Hosseini rekao je da lansiranje satelita domaće proizvodnje Zafar u orbitu nije bilo uspješno jer nije postignuta potrebna brzina.

Dodao je da je lansiranje rakete koja je nosila satelit bilo uspješno. Raketa je uspjela preći 90 posto putanje i doseći visinu  približno 540 kilometara, ali nije postigla odgovarajuću brzinu da lansira satelit u Zemljinu orbitu.

Istakao je da će Teheran raditi na ispravljanju grešaka koje su dovele do neuspjeha misije i da će ta testiranja biti nastavljena.

Mohammad-Javad Azari Jahromi, iranski ministar komunikacija i informacijskih tehnologija, rekao je da se lansiranje satelita Zafar nije odvijalo po planu. Na svom Twitter-nalogu napisao je: “Htio sam vas obradovati lijepim vijestima, ali stvari u životu često ne idu onako koliko to želimo. Lansiranje nije bilo uspješno.”

Prošlog mjeseca došlo je do pogoršanja napetosti nakon atentata koji su Sjedinjene Američke Države izvele 3. januara na iranskog generala Qassema Soleimanija u zračnom napadu na Bagdad. Teheran je nekoliko dana kasnije odgovorio napadom balističkim raketama na američke snage stacionirane u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije