SAD optužio Jemence za planiranje ubistava

Tužioci navode da su Abbadi i Alvi učestvovali u napadima protiv američkih snaga u Afganistanu 2008. (EPA)

Američka vlada je optužila dvojicu državljana Jemena da su imali plan da ubijaju Amerikance van Sjedinenih Američkih Država, navodi se u optužnici koja je podignuta protiv njih.

Oni su također optuženi da su novčano podržavali grupu Al- Kaida.

Saddiq al-Abbadi (36) i Ali Alvi (30) su uhapšeni u Saudijskoj Arabiji i izručeni SAD-u, kazali su iz američkog Ministarstva pravde.

Obuka u Pakistanu

Tužioci navode da su Abbadi i Alvi učestvovali u napadima protiv američkih snaga u Afganistanu 2008 godine, a u martu te godine su otputovali u Pakistanu kako bi se obučavali i borili u redovima Al-Kaide, kazali su tužioci.

U optužnici se također navodi da su oni pomagali američkom državljaninu da se pridruži Al-Kaidi.

„Ako budu osuđeni, obojica bi mogli dobiti doživotnu kaznu“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Kimberly Halkett.

U optužnici iz 2009, koja je prvobitno bila zapečaćena, navedeno je da je jedan svjedok, koji je sarađivao sa Vladom SAD-a, otputovao u Pakistan da bi se pridružio Al-Kaidi i da je to uspio uz pomoć Abbadija i Alvija.

Svjedok je, navodi se u optužnici, kazao da se obuka za buduće borce održavala u plemenskim područjima Pakistana i da su borci učili kako rukovati osnovnim oružjem, da bi kasnije učili kako rukovati bombama.

Svjedok je ranije priznao krivicu po optužnici za zavjeru za ubistvo Amerikanaca u inostranstvu, pružanja novčane pomoći Al-Kaidi i pohađanje vojne obuke.

Navodi se da je još jedna osoba, koja je putovala iz Saudijske Arabije u Iran i onda u Pakistan, također dala informacije o dvojici Jemenaca.

Vijesti o dvojici Jemenaca su objavljene, kada je SAD objavio da je drugi čovjek, po imenu Wesam el-Hanafi, osuđen na 15 godina zatvora u New Yorku ”za pružanje materijalne podrške Al-Kaidi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije