SAD optužio Iran za napade na tankere

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak kako SAD vjeruje da je Iran odgovoran za napad na dva tankera u Zaljevu.

Dodao je da je Washington, na osnovu obavještajnih podataka, vrste oružja i sofisticiranost napada, procijenio da je Teheran odgovoran za napad. 

Pompeo je rekao na konferenciji za novinare u Washingtonu da su najnoviji napadi dio iranske “kampanje da tenzije eskaliraju” i prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti.

Kazao je da će SAD braniti svoje snage i interese u regiji, ali nije dao detalje o planovima te je prestao odgovarati na pitanja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će, na zahtjev SAD-a, kasnije u četvrtak održati hitan sastanak iza zatvorenih vrata oko najnovijih napada na dva tankera u Zaljevu, javile su diplomate.

Pitanje sigurnosti i slobodne plovidbe

Dva tankera, jedan norveški i jedan japanski, ranije u četvrtak su bili meta napada, za koji nije utvrđeno odakle dolazi, u Omanskom moru usred Zaljeva, gdje već duže vrijeme vlada napetost zbog krize između SAD-a i Irana.

SAD je napade osudio kao “neprihvatljive”.

Kako prenosi Reuters, pozivajući se na diplomate u Vijeću sigurnosti UN-a, američki ambasador pri UN-u rekao je da planira pokrenuti pitanje “sigurnosti i slobodne plovidbe” u Zaljevu tokom sastanka iza zatvorenih vrata.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres snažno je osudio svaki napad na civilna plovila.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gheit pozvao je UN da preduzme akcije protiv odgovornih za napad.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova, šeik Sabah Khaled al-Sabah, opisao je napad na tankere kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Dva odvojena poziva upomoć

“Ovo je najnoviji događaj u nizu činova sabotaže koji prijete sigurnosti morskih prolaza, kao i energetskoj sigurnosti u svijetu”, rekao je on.

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć sa tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada, dok se još uvijek ne može sa sigurnošću reći šta se tačno desilo.

“Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu”, objavila je Peta flota, čija je baza u Bahreinu.

“Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć”, dodaje se u saopćenju.

Reuters piše, pozivajući se na brodarske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade evakuirane.

Radi se o tankeru pod zastavom Maršalovih otoka (Front Altair) i pod zastavom Paname (Kokuka Courageos).

Sumnja u napad torpedom

Saopćenje Pete flote došlo je nakon što je Britanska mornarica izdala obavještenje da se u regiji desio incident, bez detalja, uz napomenu da je istraga u toku.

Britanska mornarica pozvala je na “maksimalan oprez”, zbog situacije u regiji i tenzija između Irana i SAD-a.

Oglasila se i kompanija BSM Ship Management, u čijem je vlasništvu Kokuka Courageous, koja je saopćila da je 21-člano osoblje napustilo brod nakon incidenta, u kojem je plovilo oštećeno.

Brod se nalazi oko 70 nautičkih milja od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata i 14 nautičkih milja od iranske obale.

“Kokuka ostaje tu i nije u opasnosti da potone. Metanol koji se prevodi na brodu je netaknut”, rečeno je u saopćenju.

Nije jasno šta se tačno dogodilo brodu.

Tajvanska kompanija CBC Corp, koja je iznajmila drugi brod, Front Altair, na kojem je 75.000 tona petrohemijskih sirovina, sumnja da ga je pogodio torpedo, a firma u čijem je vlasništvu, norveški Frontline Shipping Company, tvrdi da je tanker u plamenu.

Iranski mediji su izvijestili da su se u regiji dogodile eksplozije koje su ciljale tankere, ali nisu ponudili nikakve dokaze.

Novinska agencija Irana izvijestila je da su iranski spasilački timovi spasili 44 člana posada dva broda i prevezli ih u luku Jask.

UAE: Dio ‘koordinirane’ operacije

Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta, u kojem su pogođena četiri tankera.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton tada je rekao da iza napada, koji su se desili 12. maja, vjerovatno stoji Iran, ali nije iznio uporište za svoje pretpostavke.

Istraga Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala je da su ti napadi bili dio “koordinirane” operacije, koju je vjerovatno izvela država, ali direktno nije okrivila nikoga.

Iran je negirao umiješanost u napade.

Izvor: Al Jazeera i agencije