SAD optužio članove Banove porodice za davanje mita

Optužnica je podignuta nakon što je Ban Ki-moonu 31. decembra istekao drugi petogodišnji mandat (EPA)

Dvojica članova porodice bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona optužena su u SAD-u zbog podmićivanja bliskoistočnog zvaničnika u vezi s prodajom kompleksa zgrada u Vijetnamu za 800 miliona dolara, prenosi Reuters.

Joo Hyun “Dennis” Bahn, trgovac nekretninama iz New Yorka i Banov nećak, te njegov otac Ban Ki-sang, brat bivšeg generalnog sekretara UN-a nekad i jedan od direktora u južnokorejskoj građevinskoj kompaniji “Keangnam”, optuženi su pred saveznim sudom na Manhattanu.

Optužnica je podignuta nakon što je Banu 31. decembra 2016. istekao drugi petogodišnji mandat na čelu svjetske organizacije.

Prema optužnici, “Keangnam” je 2013. imao problema s likvidnošću i obratio se Bahnu kako bi mu pronašao investitora za kompleks zgrada Landmark 72 u Vijetnamu za proviziju od pet miliona dolara.

Umjesto da se finansiranje izvede zakonito, Bahn i Ban Ki-sang uključili su se u aktivnosti kako bi podmitili neimenovanog zvaničnika sa Bliskog istoka koji je trebao uvjeriti bogati fond svoje države da kupi Landmark 72.

‘Ukrao i potrošio 500.000 dolara’

Mito je plaćeno preko Malcolma Harrisa, samoproglašenog konsultanta za umjetnine i modu i blogera, koji je također optužen i koji je, prema optužnici, tvrdio da je bio agent neimenovanog zvaničnika.

Prema komunikaciji sa Harrisom iz aprila 2014, Bahn i Ban Ki-Sang pristali su mu unaprijed platiti 500.000 dolara mita i još dva miliona dolara kada se posao završi. Međutim, ispostavilo se da Harris nije imao nikakve veze sa zvaničnikom te je ukrao i potrošio 500.000 dolara.

Kako je “Keangnam” upadao u krizu, Bahn je, vjerujući da je mito isplaćeno i da sve ide po planu, naveo “Keangnam” i njegove kreditore da vjeruju kako će bogati fond kupiti Landmark 72.

Kada je cijela stvar propala, na sudu je pokrenut postupak likvidacije “Keangnama”, stoji u sudskih spisima.  

Izvor: Agencije