Oglasi

SAD optužile Revolucionarnu gardu za napade na tankere u UAE-u

Kontraadmiral Michael Gilday kaže da Pentagon pripisuje Gardi korištenje pomorskih mina u napadu.
Iranski ambasador pri UN-u odbacio je tvrdnje da je njegova zemlja umiješana u incident EPA

Američka vojska optužila je danas Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) da je direktno odgovorna za napade na tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su se dogodili ranije ovog mjeseca, opisujući to kao dio „kampanje“ Teherana koja je podstakla nove akcije SAD-a.

„Napad na brodove u Fujairahu pripisujemo IRGC-u“, rekao je kontraadmiral Michael Gilday, direktor Zajedničkog štaba, dodajući da je Pentagon pripisao Gardi korištenje pomorskim mina u tom napadu.

On je odbio da opiše način dostavljanja mina, prenosi Reuters.

'Jačanje američke odbrane'

Ove komentare Gilday je iznio na informativnom sastanku Pentagona sazvanom da bi se objasnili planovi SAD-a da pošalju dodatne snage, uključujući inženjere, na Bliski istok kako bi ojačali američku odbranu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je incident u UAE-u „zabrinjavajućim i strašnim“ te pozvalo na provođenje istrage.

Iranski ambasador pri UN-u tada je odbacio tvrdnje da je njegova zemlja umiješana u incident u luci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kojem su oštećena četiri teretna broda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.