SAD okrenuo leđa globalnoj inicijativi za razvoj i pristup vakcinama

Cilj COVAX-a je osigurati da i zemlje u razvoju te siromašne zemlje imaju pristup vakcinama (EPA)

Sjedinjene Američke Države objavile su da se neće priključiti globalnoj inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za razvoj i dostupnost vakcine protiv korona virusa u svijetu.

Više od 150 zemalja pridružilo se COVAX-u (COVID-19 Vaccines Global Access Facility), ali je SAD saopćio da neće to uraditi, jer ne želi biti “ograničen” multilateralnim organizacijama kao što je WHO.

Washington se, također, povukao iz WHO-a u julu.

“SAD će nastaviti sarađivati s međunarodnim partnerima kako bi pobijedili virus, ali nećemo biti ograničeni multilateralnim organizacijama na koje utječu korumpirana WHO i Kina”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere.

Vakcine za siromašne zemlje

Cilj COVAX-a je osigurati da i zemlje u razvoju te siromašne zemlje imaju pristup vakcinama, odnosno da 20 posto stanovništva zemlje koja se pridruži ovoj inicijativi bude vakcinisano.

Nju predvode WHO, vakcinalna alijansa GAVI i druge međunarodne organizacije.

Inicijativom je za sada obuhvaćeno devet potencijalnih vakcina protiv COVID-19, a njena svrha je da zemljama potpisnicama obezbijedi ukupno dvije milijarde doza vakcine do kraja 2021. godine.

Zemlje prve uplate novčanih sredstava namijenjenih razvoju vakcina moraju izvršiti do početka oktobra.

Razvijene zemlje, kao što je Francuska, donirale su novac ovoj inicijativi kako bi zemlje s najnižim dohotkom primile određenu količinu doza.

Izvor: Al Jazeera i agencije