SAD odobrio uzgoj genetski modificiranog pamuka za hranu

Pamuk
Izvor novog izvora hrane mogao bi se pokazati koristan u zemljama gdje se uzgaja pamuk, a vlada pothranjenost (EPA)

Američka regulatorna tijela dala su u srijedu zeleno svjetlo farmerima za uzgoj genetski modificiranog pamuka kako bi sjeme te biljke bilo jestivo za ljude – izvor novog potencijalno proteinima bogatog izvora hrane koji bi se posebice mogao pokazati koristan u zemljama gdje se inače uzgaja pamuk, a istovremeno vlada pothranjenost stanovništva.

Inspekcijska služba za kontrolu bilja i životinja pri američkom ministarstvu poljoprivrede – APHIS ukinula je farmerima zabranu kultivacije biljke pamuka koju su razvili znanstvenici teksaškog sveučilišta A&M University.

Sjeme pamuka novorazvijene biljke još uvijek se ne može koristiti kao hrana u SAD-u jer se čeka na dozvolu Uprave za hranu i lijekove – FDA, prenosi Hina.

Pamuk se uvelike uzgaja u svijetu za proizvodnju tekstila, dok se sjeme koristi za životinjsku hranu, stoku i ovce koje imaju više komora u želucu. Uobičajeno sjeme pamuka nije primjereno za ljude i mnoge životinje jer sadrži visoke razine toksičnog spoja gosipola.

Izvor proteina za 575 miliona ljudi

Biotehnolog Keerti Rathore koristio je tzv. RNAi tehnologiju kako bi “utišao” jedan gen i praktički eliminirao gosipol u sjemenu pamuka. U ostatku biljke je ostavio određenu količinu gosipola jer štiti biljku od insekata i bolesti.

“Meni osobno ima okus poput slanutka i lako bi se moglo koristiti za pripremu vrlo ukusnog humusa”, kazao je Rathore.

Sjeme bi se moglo mljeti u brašno i koristiti za kruh i tortilje, kao i za proteinske pločice.

Kada bi se količina sjemena pamuka koje se trenutačno proizvodi u svijetu koristila za ljudsku prehranu, bio bi to dovoljan dnevni izvor proteina za blizu 575 milijuna ljudi, istaknuo je Rathore.

Izvor: Agencije