SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednu osam milijardi dolara

Kina je osudila prodaju (EPA)

Američki State Department odobrio je potencijalnu, osam milijardi vrijednu prodaju borbenih aviona F-16 Tajvanu, objavila je američka agencija za sigurnosnu suradnju DSCA, u obavijesti Kongresu.

Smatra se da bi prodaja uključivala 66 aviona, 75 motora General Electrica, kao i druge sisteme, saopćila je DSCA. 

Agencija je dodala da ta prodaja služi američkim nacionalnim, ekonomskim i sigurnosnim interesima i da će pomoći Tajvanu da izgradi svoje odbrambene kapacitete. 

Kina je osudila prodaju koja će, ako do nje dođe, biti jedna od najvećih prodaja aviona SAD-a Tajvanu. Peking je upozorio da će primijeniti “protumjere”, ne otkrivši o čemu je riječ. 

SAD glavni dobavljač oružja

Pentagon i State Department su i u julu odobrili prodaju oružja Tajvanu, vrijednu 2,2 milijardi dolara, u koju su uključeni tenkovi i Stinger rakete, a Kina je potom upozorila da će uvesti sankcije svim američkim tvrtkama uključenima u taj dogovor. 

SAD je glavni dobavljač oružja Tajvanu koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijom. Peking nikad nije odbacio upotrebu sile za vraćanje tog otoka pod svoju kontrolu.

Tajvan je krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća preuzela kineska nacionalistička vlada Kuomintanga koja je na ostrvo pobjegla 1949., nakon poraza u građanskom ratu protiv komunista. 

SAD zbog odnosa s Pekingom ne održava službene diplomatske odnose s Tajvanom, no zbog četiri desetljeća starog zakona iz američkog zakona obvezan mu je omogućiti sredstva za samoodbranu. 

Izvor: Agencije