SAD odobrio liječenje hlorokinom i hidroksihlorokinom u bolnicama

Više zemalja počinje klinička ispitivanja djelovanja tih lijekova na korona virus (EPA)

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u borbi protiv korona virusa korištenje antimalarijskih lijekova hlorokin i hidroksihlorokin, ali isključivo u bolnicama.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove “propisuju ljekari pacijentima adolescentima i odraslima koji su hospitalizirani zbog bolesti COVID-19, po potrebi”.

Više zemalja počinje klinička ispitivanja djelovanja tih lijekova na korona virus nakon što je istraživanje na malom uzorku pokazalo da bi mogli biti djelotvorni, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik Donald Trump nahvalio je 24. marta te lijekove.

“Postoje dobre šanse da će oni imati ogroman utjecaj”, rekao je on, nazvavši ih “Božijim darom”.

Kontroverzni francuski ljekar Didier Raoult, direktor IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu, zagovara primjenu hlorokina u liječenju bolesti.

Ne uzimati lijekove ‘na svoju ruku’

Potakao je sumnju kod mnogih drugih ljekara, koji upozoravaju da ispitivanje koje je proveo na malom broju pacijenata nije provedeno u skladu sa zlatnim standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, između ostalog, nije koristio kontrolnu grupu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu tvar.

Američke zdravstvene vlasti upozoravaju građane da ne uzimaju lijekove “na svoju ruku”.

Jedan stanovnik Arizone umro je nakon što je progutao hlorokin-fosfat, sredstvo koje se koristi za dezinfekciju akvarija.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Agencija za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj (BARDA) rade na kliničkim ispitivanjima.

Ispitivanje kombinacije hidroksihlorokina i antibiotika azitromicina trebalo bi uskoro početi u New Yorku.

Sjedinjene Američke Države imaju više od 140.000 slučajeva zaraženih i 2.489 preminulih od korona virusa, po podacima Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izvor: Agencije