SAD odobrio Intelu isporuku nekih proizvoda Huaweiju

List 'China Securites Journal' je objavio početkom sedmice da je Intelu odobreno snabdijevanje Huaweija (EPA)

Intel je dobio dozvolu američkih vlasti da nastavi s isporukama određenih proizvoda kineskom Huaweiju, saopćio je glasnogovornik te američke kompanije.

Agencija Reuters napominje da je kineski državni list China Securites Journal prvi objavio početkom ove sedmice da je Intelu odobreno snabdijevanje Huaweija, prenosi Tanjug.

Dodaje, također, da je kineski proizvođač poluprovodnika Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) potvrdio prošle sedmice da je i on zatražio dozvolu Washingtona da nastavi da opslužuje Huawei.

SMIC koristi opremu američkog porijekla u proizvodnji čipova za Huawei i druge kompanije.

Britanska agencija navodi da su američko-kineski odnosi na najnižoj tački u posljednjih nekoliko desetljeća te da Washington nagovara vlade širom svijeta da izguraju Huawei sa svojih tržišta, tvrdeći da će kineski telekomunikacioni div proslijeđivati povjerljive podatke Pekingu za potrebe špijunaže.

Borba za novu generaciju 5G

Američka administracija je 15. septembra pooštrila mjere kojima se domaćim kompanijama zabranjuju isporuke i pružanje usluga Huaweiju.

Huawei je u više navrata kategorično demantirao tvrdnje da špijunira za Peking, navodeći da Sjedinjene Američke Države nastoje oklevetati kompaniju, jer zapadne firme zaostaju za njima u razvoju tehnologije mobilnih mreža nove generacije 5G.

Prema mišljenju nekih posmatrača, koji aktuelne napetosti u odnosima Kine i SAD-a porede s hladnoratovskom utrkom u naoružanju, SAD strahuju da će dominacija na području 5G tehnologije donijeti Kini prednost koju Washington nije spreman prihvatiti.

Izvor: Agencije