SAD odlučno protiv industrijske špijunaže

Među žrtvama industrijske špijunaže su veliki proizvođači automobila Ford i General Motors (AP)

Sjedinjene Države su najavile “snažnu” reakciju na krađu industrijskih tajni koju počine strana preduzeća i zemlje, prema dokumentu koji je objavila Bijela kuća.

“I ubuduće ćemo odlučno djelovati na suzbijanju krađe industrijskih tajni koje bi strane kompanije i zemlje mogle iskoristiti za sticanje neprilične koristi”, dodaje američka Vlada u tom tekstu, navodeći brojne primjere kineske špijunaže i opisujući načine borbe s tim fenomenom, javlja agencija Hina.

“Tendencije koje se pojavljuju pokazuju da su slučajevi ekonomske špijunaže i krađe čije su žrtve američka preduzeća sve učestaliji”, ističe se u tom izvještaju, u kojem se izlaže strategija borbe s tom pojavom, posebno putem jačanja međuvladine koordinacije i senzibilizacije preduzeća.

“Inostrani konkurenti američkih društava, među kojima su neki povezani s inostranim vladama, povećali su broj svojih pokušaja krađe podataka u vezi s industrijskom tajnom, vrbujući sadašnje i bivše zaposlenike”, upozorava se u tekstu.

Trajan pritisak

Američka Vlada ističe da “krađa industrijske tajne prijeti američkim preduzećima, potkopava nacionalnu sigurnost i ugrožava američka ekonomija” i obećava da će “vršiti trajan i koordiniran diplomatski pritisak na treće zemlje kako bi ih odvratila” od takvih krađa.

“Druge vlade moraju priznati da je zaštita industrijske tajne presudno važna za uspjeh naših ekonomskih veza i da moraju djelovati na jačanju borbe” protiv tog fenomena, piše se u izvještaju.

U tekstu se direktno ne spominje Kina, ali se za primjer navodi više nedavnih presuda američkih sudova osobama optuženim za špijunažu na štetu američkih preduzeća, a u korist kineskih kompanija i subjekata.

Među žrtvama industrijske špijunaže su veliki proizvođači automobila Ford i General Motors (GM), hemijske kompanije DuPont i Dow Chemical te elektronička Motorola.

Najava novih mjera dolazi u trenutku objave izvještaja američke kompanije za sigurnost na internetu koja optužuje kinesku vojsku da kontrolira stotine, pa i hiljade informatičkih pirata koji su među najzloglasnijima na svijetu i čiji napadi su nedavno bili upereni protiv novina, društava i agencija američke Vlade.

Izvor: Agencije