SAD: Odlazak ministra usred istrage za opoziv Trumpa

O odlasku Ricka Perryja se pričalo mjesecima, prije dešavanja u Ukrajini (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će uskoro imenovati novog ministra energetike i da je već odlučio ko će to biti, nakon što ga je sadašnji ministar Rick Perry obavijestio da namjerava uskoro napustiti tu poziciju, prenosi Reuters.

Perry je došao u centar pažnje javnosti zbog uloge u skandalu oko Ukrajine, zbog kojeg je pokrenuta istraga za opoziv predsjednika.

Kako je rako neimenovani zvaničnik Bijele kuće, Perry je Trumpu saopćio tu odluku u predsjedničkom avionu dok su putovali u Teksas, prenosi AP, piše Tanjug.

U intervjuu za Wall Street Journal u srijedu, Perry je negirao da namjerava napustiti američku administraciju.

Demokrate pokrenule istragu

Ostavio je otvorena vrata za tu mogućnost kada je rekao da očekuje da bude na čelu ministarstva za Dan zahvalnosti, ali je dao manje određen odgovor na pitanje da li će tu biti do kraja godine.

O odlasku Perryja se pričalo mjesecima, prije dešavanja u Ukrajini.

Međutim, američki zakonodavci su ispitivali njegovu ulogu u naporima da se izvrši pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi pokrenuo istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Josepha Bidena, Trumpovog protivnika.

Demokrate su pokrenule istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač otkrio američkim tajnim službama da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. godine radi vlastite koristi.

‘Najveća prevara u historiji’

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojem je Trump zatražio od Zelenskog da pokrene istragu o Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020. godine, i njegovom sinu Hunteru Bidenu.

Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Skandal s Ukrajinom i njegovim razgovorom s ukrajinskim predsjednikom Trump je nazvao “najvećom prevarom u historiji”.

Izvor: Agencije