SAD odbio Putinov prijedlog o produženju sporazuma START

Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju zajedno više od 90 posto svog nuklearnog oružja na svijetu, prema zadnjem izvještaju SIPRI-a (EPA)

Sjedinjene Američke Države odbile su danas prijedlog predsjednika Rusije Vladimira Putina o produženju zajedničkog Sporazuma o smanjenju naoružanja (START) na bar godinu dana, bez ikakvih preduslova, prenosi Tanjug.

“Nema ništa od Putinovog prijedloga”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu bsigurnost Robert O'Brien tim povodom, prenosi AP.

On je u pisanoj izjavi podsjetio da su SAD predložile produženje novog sporazuma START na godinu dana i da za to vrijeme zemlje zamrznu svoj nuklearni arsenal.

Ruski prijedlog

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u petak da se za godinu dana produlji rusko-američki sporazum New Start o nuklearnom razoružanju, tri dana nakon što su Sjedinjene Američke Države predložile produženje tog ugovora koji ističe početkom 2021. godine, objavio je AFP, prenijela je Hina. 

“Predlažem bezuvjetno produženje sadašnjeg sporazuma za najmanje jednu godinu kako bismo mogli pregovarati o svim parametrima”, rekao je Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća sigurnosti. 

Ruski predsjednik predložio je u petak da Rusija i Sjedinjene Američke Države produže njihov sporazum o kontroli naoružanja New START koji istječe u februaru za najmanje godinu dana bez određivanja ikakvih uvjeta. 

Sporazum New START [Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja], potpisan 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Američke Države mogu rasporediti.

‘Naoružanje koje Amerikanci nemaju’

U utorak je američki pregovarač Marshall Billingslea predložio Moskvi da se sporazum produži “za određeno vrijeme” uz uvjet da Rusija pristane “zamrznuti” svoj nuklearni arsenal. 

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov tako zamrzavanje nazvao je “neprihvatljivim”.

U petak je Putin ocijenio da bi bilo “krajnje žalosno” da sporazum istekne, a za njega ne postoji zamjena te je pozdravio sporazum koji je, prema njemu, “ograničio utrku u naoružanju”.

“Jasno je da mi imamo nove sisteme naoružanja koje Amerikanci nemaju, barem ne za sada. No odbijamo razgovarati o tom aspektu”, dodao je Putin.

Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju zajedno više od 90 posto svog nuklearnog oružja na svijetu, prema zadnjem izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI).

Izvor: Agencije