SAD odbacuje uvjete Irana za ukidanje sankcija

Sjedinjene Američke Države pojačavaju kampanju maksimalnog pritiska, kazao je Brian Hook (EPA)

Sjedinjene Američke Države u srijedu su isključile svaku mogućnost ukidanja američkih sankcija Iranu, što je preduvjet za realizaciju 15 milijardi dolara kredita za pomoć Iranu prema francuskom prijedlogu.

Ranije u srijedu visoki iranski dužnosnik potvrdio je da će se Teheran vratiti obavezama iz nuklearnog sporazuma ako dobije 15 milijardi dolara za prodaju nafte tokom četiri mjeseca, kako je predviđeno u nacrtu francuskog plana za spas sporazuma.

“Jasno smo rekli da ćemo nastaviti maksimalni pritisak na Iran i ne planiramo odobriti nikakvo izuzeće niti ukidanje sankcija”, rekao je američki izaslanik za Iran Brian Hook i dodao “Sjedinjene Američke Države pojačavaju kampanju maksimalnog pritiska”.

Francuska je predložila Iranu 15 milijardi američkih dolara kreditnih linija do kraja godine što bi se ostvarilo bude li Teheran potpuno poštovao nuklearni sporazum iz 2015, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump je 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa svjetskim silama. Prema tom sporazumu Iranu se ukidaju međunarodne sankcije u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja.

Od tada je Trump nametao sve oštrije sankcije Iranu i zabranio svaki izvoz iranske nafte. Izvoz je bio dopušten u samo osam država, među njima u Kinu i Indiju, no i ta su izuzeća ukinuta u maju.

Iranski odgovor

Iranska vlada je na te poteze odgovorila djelomičnim odustajanjem od pojedinih odredaba iz nuklearnog sporazuma.

Da bi smanjile pritisak, evropske potpisnice nuklearnog sporazuma pokušavaju posredovati kako bi ga spasile.

Nešto ranije u srijedu iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da će Iran “danas ili sutra” objaviti novo smanjenje svojih obveza preuzetih prema međunarodnoj zajednici iz nuklearnog sporazuma ne čekajući rezultate diplomatskih nastojanja koja bi mu trebala omogući finansijski predah od američkih sankcija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nada se da će finansijska pomoć stvoriti uvjete za početak američko-iranskog dijaloga pa čak otvoriti mogućnost za sastanak Donalda Trumpa i iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Od francuskog diplomatskog izvora doznaje se da bi Iran novac iz kreditne linije vraćao budućim prodajama iranske nafte. No da bi se taj kredit realizirao, preduvjet je da SAD ublaži stisak nad Iranom, a to znači da ublaži sankcije protiv prodaje iranske nafte.

Izvor: Agencije