SAD odbacio odgovornost za pogibiju građana Srbije

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine (Tanjug)

Pentagon je osporio tvrdnje da je dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji ubijeno u zračnom napadu američkih snaga na objekat oružane grupe Islamska država Irak i Levant u toj zemlji, prenosi AFP.

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane Jeff Davis rekao je u srijedu da “sveobuhvatna analiza osmatranja logora ISIL-a i pregled fotografija tijela dvoje državljana Srbije koje su postavljene na internetu nisu pružili dokaze da su ta žena i taj muškarac ubijeni u američkom udaru”.

“Kada smo ponovo pregledali fotografije državljana Srbije koji su poginuli i kada smo dobili dalje informacije o samom udaru i informacije o procjeni veoma velike nanijete štete, to se ne podudara s onim što je na fotografijama”, kazao je Davis.

Kako je dodao, “ne zna se gdje su te fotografije napravljene… i ništa ne ukazuje da je njihova smrt izazvana bombardiranjem”.

Davis kaže da bi tijela bila u daleko gorem stanju da su državljani Srbije ubijeni u snažnom zračnom napadu.

Nova obdukcija na VMA u Beogradu

“To ne odgovara izgledu ljudskih ostataka kakav bismo očekivali poslije udara takve jačine”, zaključio je.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je ranije da je obdukcioni nalaz na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu pokazao da su radnici Ambasade Srbije u Libiji, Jovica Stepić i Slađana Stanković, nastradali od posljedica detonacije i da nisu mučeni.

Naveo je i da su građani Srbije premješteni na lokaciju koja je bila na udaru zračnih snaga dva dana prije bombardiranja u kojem su stradali.

U libijskoj dokumentaciji o obdukciji nije naznačen uzrok smrti radnika Ambasade, nego su pobrojane i opisane povrede.

Obdukcija je ponovo urađena na VMA u Beogradu.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine, a poginuli su prije nekoliko dana prilikom američkih zračnih napada na baze ISIL-a kod libijskog grada Sabratha.

Izvor: Agencije