Oglasi

SAD od Deutsche Bank traži 14 milijardi dolara

Američke vlasti traže rekordnu kaznu zbog prodaje rizičnih hipotekarnih kredita koji su doveli do finansijske krize.
Deutsche Bank je nazvala potraživanja 'početnom pozicijom' u pregovorima koji slijedeReuters - Ilustracija

Američko Ministarstvo pravosuđa traži od Deutsche Bank da plati 14 milijardi dolara u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica, objavila je u petak ta njemačka banka.

Deutsche Bank je priopćila kako nema namjeru izmiriti potencijalne građanske tužbe u tom iznosu te je istaknula da su pregovori na početku.

U priopćenju se 14 milijardi dolara vrijedna potraživanja američkog Ministarstva pravosuđa nazivaju "početnom pozicijom", i u budućim pregovorima će se, kako je priopćeno, dogovoriti "značajno niža" kazna, prenosi Tanjug agenciju France press.

Spomenuta svota bi bila najveća ikada izrečena kazna za jednu inozemnu banku u SAD-u i čak bi bila veća od kazne koju je 2014. godine platila francuska banka BNP Paribas zbog kršenja američkih sankcija.

Dionice odmah pale

Dionice banke su u petak ujutro "skliznule" za osam posto na Frankfurtskoj burzi, nakon što je objavljeno da američke vlasti zahtijevaju rekordnu kaznu zbog prodaje rizičnih hipotekarnih kredita koji su doveli do financijske krize u 2008. godini. 

Ovaj zahtjev daleko nadmašuje očekivanja banke i ulagača, a tek nakon pregovora o ovom zahtjevu bit će poznato koliko će iznositi konačni račun.

No, ukoliko doista bude iznosio 14 milijardi dolara, predstavljat će ozbiljan udar za financije Deutsche Bank i vjerojatno dodatno narušiti povjerenje ulagača u banku.

Američka investicijska banka Goldman Sachs je u travnju pristala na kaznu od pet milijardi dolara na temelju sličnih optužbi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.