SAD obznanio optužbe za špijunažu protiv Assangea

Julian Assange je optužen za udruživanje s Bradlyjem Manningom (EPA)

Ministarstvo pravosuđa SAD-a obznanilo je 17 optužnica protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, u kojima tvrdi da je protuzakonito objavio imena tajnih izvora te da se udružio s bivšim analitičarem američke vojske Bradleyom Manningom kako bi dobio pristup tajnim informacijama.

Zamijenjena optužnica podignuta je nešto manje od mjesec dana nakon što je Ministarstvo pravosuđa objavilo manju optužnicu protiv Assangea.

Optužen je za udruživanje s Manningom, kako bi dobio pristup vladinom računaru, u sklopu curenja stotine hiljada američkih vojnih izvještaja o ratovima u Afganistanu i Iraku, koji su objavljeni na WikiLeaksu 2010. godine.

Bradley Manningom je, nakon osude 2013. godine, objavio kako je prešao u ženski spol i da se zove Chelsea.

Assangovu imovinu dobiva SAD

Imovina Asangea iz vremena dok je živio u ambasadi Ekvadora u Londonu bit će predata američkim tužiteljima, poručeno je ranije ovog mjeseca iz WikiLeaksa.

Ekvadorski dužnosnici krenuli su u London da odobre američkim tužiteljima da se “posluže” predmetima, uključujući pravne dokumente, medicinske izvještaje i elektronsku opremu, izvjestio je Guardian.

WikiLeaks navodi da je zvaničnicima Ujedinjenih naroda i Asangeovim advokatima zabranjeno da prisustvuju predaji dokumenata.

Advokati su istakli kako je u pitanju nezakonita zapljena imovine, koju su zahtijevale vlasti SAD-a.

Izvor: Agencije