Oglasi

SAD objavio nove fotografije navodnog napada na tankere

Na novim snimcima, kako tvrde, vide se pripadnici Revolucionarne garde kako uklanjaju neeksplodiranu minu s jednog od tankera.
Pentagon tvrdi da su fotografije napravljene iz američkog helikoptera u Omanskom zaljevuUS Navy/Reuters

Američka vojska objavila je nove fotografije koje, kako tvrde, pokazuju pripadnike Revolucionarne garde Irana kako uklanjaju neeksplodiranu minu s jednog od dva tankera koja su napadnuta 13. juna u Omanskom zaljevu.

Na fotografijama se vidi i rupa sa strane japanskog tankera Kokuka Courageous, koja, kako tvrde zvaničnici, izgleda kao da ju je izazvala druga mina.

Nove fotografije puštene su u javnost nakon što je SAD objavio video dosta lošeg kvaliteta, a na kojem se, kako su rekli u popratnom tekstu, vidi kako iranski vojnici vjerovatno uklanjaju minu s Kokuke.

Pentagon tvrdi da fotografija pokazuje pripadnike Revolucionarne garde kako uklanjaju neeksplodiranu minu sa Kokuke 13. juna US Navy/Reuters

Washington za napade na dva broda u blizini strateški važnog Hormuskog moreuza krivi Iran.

Jedan brod nakon napada je zahvatio plamen, a oba su morala biti evakuirana.

"Prema videodokazima, Iran je odgovoran za napad", navelo je u izjavi Centralno zapovjedništvo američke vojske.

Za sličan napad, ali u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata 12. maja, Washington je također okrivio Iran.

Teheran negira umiješanost u napade

Teheran uporno negira umiješanost u napade, te je izrazio i sumnju da je SAD izvršio napade kako bi izvršio dodatni pritisak na Iran.

Još nije potpuno jasno šta se dogodilo prošlog četvrtka u Omanskom zaljevu.

Japanska kompanija objavila je da su članovi posade njenog broda prije eksplozije vidjeli "leteće objekte".

Na jednoj od fotografija se vidi rupa na Kokuki, za koju SAD tvrdi da je izazvana minom Ministarstvo odbrane SAD/AFP

Govoreći za Al Jazeeru dan nakon incidenta, Justin Bronk, specijalist za borbenu tehnologiju na Kraljevskom institutu, rekao je da patrolni čamac koji se vidi na američkim snimcima izgleda poput onih koje koristi iranska Revolucionarna garda.

No, dodao je i da bi, u slučaju da je ta zemlja zaista izvršila napad, uklanjanje mine bilo "izuzetno drsko" za Iran, naročito zbog toga što je pod nadzorom SAD-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.