SAD: Obalska straža priprema spašavanje posade iz prevrnutog broda

Golden Ray, Brod, Prevrtanje
Spasioci će dopremiti hranu i što je potrebno zarobljenim ljudima kroz rupu koju su probušili na prevrnutom brodu (EPA)

Američka obalna straža priopćila je u ponedjeljak kako priprema plan kako da izvuče četiri južnokorejska člana posade zarobljena u teretnom brodu koji se prevrnuo kod obale američke države Georgije.

Obalna straža je putem Twittera napisala kako je to “spor, ali siguran proces” te da će spasioci dopremiti hranu i što je potrebno zarobljenim ljudima kroz rupu koju su probušili na prevrnutom brodu Golden Ray, prenosi Beta.

Poručnik Lloyd Heflin rekao je za AP da su spasioci u ponedjeljak ujutro stupili u kontakt sa zarobljenim članovima posade, više od 24 sata od kada se brod prevrnuo dok je napuštao luku u Brunswicku.

Teretni brod Golden Ray prevrnuo se i zapalio u nedjelju kada je napuštao luku s više od 4.000 vozila.

Spašeno 20 osoba

Južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da su četiri člana posade bila u prostoriji gdje se nalazi motor broda.

U priopćenju južnokorejskog ministarstva se navodi da je na brodu bilo 10 Južnokorejaca, 13 Filipinaca i jedan Amerikanac kada se brod počeo naginjati i prevrtati.

Američka obalna straža spasila je 20 ljudi, ali zbog požara i nestabilnosti prevrnutog plovila nisu mogli ući u dubinu broda.

Brod je u vlasništvu južnokorejske firme Hyundai Glovis koja prevozi automobile za proizvođače Hjundai, Kia i druge.

Izvor: Agencije